Plenković se na Vladi oglasio oko F-16 C/D Baraka, evo što očekuje

Vlada održava prvu sjednicu u ovoj godini. Jedna od glavnih točaka je akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice osvrnuo se na nekoliko bitnih aktualnosti protekloga tjedna, ali i čestitao osobno i u ime Vlade Novu godinu. Prisjetio se mjera koje je Vlada predlagala Saboru a koje su, kako kaže, pridonijele podizanju standarda života.

– Radi se o trećoj fazi porezne reforme. Pridonijelo je to povećanju zaposlenosti, plaća, potrošnje i ukupno gledajući – rastu gospodarstva. Donijeli smo odluku i o povećanju minimalne plaće na 3.000 kn uz kompenzacijsku mjeru za poslodavce, rekao je Plenković.

– Mirovine su prije povećane za 6%, a sada je na snagu stupila nova mirovinska reforma koja mora učiniti sustav održivim u narednih 20-ak godina. S dva zakona smo deblokirali preko 50.000 sugrađana. Obrazovna reforma ide dalje, a drago mi je i da je potpisan granski kolektivni ugovor u sustavu znanosti i obrazovanja, nakon dugih pregovora. Zadnjim izmjenama zakona o PDV-u krenulo se u smanjenje cijena namirnica koje su dio potrošačke košarice, rekao je Plenković.

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministar gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Darko Horvat otkrio je da će se u ovoj godini skratiti procedure, odnosno ukinuti 314 administrativnih procesa. Najveći je naglasak na digitalizaciji postupaka zbog kojih su poduzetnici i obrtnici dosad morali trošiti novac, čekati u redovima ili dostavljati različite dokumente u papirnatom obliku, prenosi HRT.

Osvrnuo se i na situaciju oko kupovine borbenih zrakoplova F-16 Barak.

“Postoje poteškoće na relaciji između Izraela i SAD-a u kontekstu suglasnosti za transfer tehnologije trećoj strani. Mi smo treća strana. Suprotno onome što smo imali kao informacije u cijelom procesu koji traje dvije godine. Očekujemo konačna i jasna očitovanja SAD-a i Izraela i nakon toga ćemo donijeti odgovarajuće odluke. Vlada vrlo čvrsto stoji kod odluke da možemo u natječaju ići u fazu realizacije one ponude koja je bila prihvaćena od strane stručnog tima MORH-a. Sve ostalo zahtijevat će odluku da se proces poništi. Nije nam drago, ali nastojimo identificirati razloge tih problema, a nakon toga ćemo donijeti odgovarajuće odluke”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Hrvatska šalje upit Izraelu o sudbini vojnih zrakoplova

Facebook Komentari