Orkanska bura i dalje stvara probleme na Jadranu, pala i prva žrtva – poginuo radnik

Ad

Orkanska bura i dalje stvara probleme na Jadranu. Zbog udara i do 160 kilometara na sat, crveni Meteoalarm oglašen je duž obale, uz brojna ograničenja u prometu na podvelebitskim dionicama. Najviše je problema u Posedarju, gdje je bura rano jutros nosila dijelove krovova oštetivši pritom automobile. Pod naletom snažnog vjetra stradala su stabla te nekoliko plastenika, piše dnevnik.hr.

Olujna bura s orkanskim udarima, zbog koje je upaljen crveni Meteoalarm, cijeli dan stvara probleme na Jadranu.

Za sav su promet zatvorene podvelebitska dionica autoceste A1 i dio državnih cesta. Bura je rano jutros prouzročila štetu u Posedarju oštetivši nekoliko krovova i automobila.

Orkanski udari čupali su i lomili stabla, a uništeno je i nekoliko plastenika. Na terenu su službe Općine Posedarje, koje popisuju štetu.

Neki stanovnici kažu da tako nešto još nisu doživjeli. “Ja sam puno bura doživjela, ali ovo nisam, užas je bilo stvarno, ali bilo je kratko”, rekla je Slava Gvardijan iz Posedarja za Dnevnik Nove TV.

“Sve ono redom oštetilo, sve srićo. I onda slučajno da sam izašla van, ono bi me ubilo namrtvo”, rekla je Matija Nekić iz Posedarja.

“To je počelo ujutro cca. 15 do 6, veliki prasak. Uglavnom, s gornje strane kuće. Kao što možete vidjeti iz priloženoga tu, s moje lijeve strane, plastenik, gdje počinje taman sezona sijanja. Uglavnom, šteta je enormna i velika”, objasnio je posljedice bure Ante Klanac.

“To vam je trajalo 2 minute, ne duže. Ja sam ženi reka: “Ženo, odnese krov!”, prepričava Petar Gvardijan.

Bura odnijela i prvu žrtvu

Na gradilištu hotela Paris u Opatiji danas oko 13 sati poginuo je građevinski radnik. Kako piše Novi list, nesretni radnik nosio je knauf ploče i prilikom udara bure pao sa skele s visine od pet metara te na mjestu poginuo. Očevid je u tijeku.

DHMZ izdao posebno priopćenje

U povodu aktualnih vremenskih (ne)prilika Državni hidrometeorološki zavod izdao je i posebno priopćenje. “Godina je počela uz pravo zimsko vrijeme. Iako je hladnoća početkom siječnja nešto što očekujemo treba naglasiti da će idućih dana biti prilično hladno, posebice na Jadranu gdje će osjećaj hladnoće povremeno dodatno pojačavati jaka i olujna bura.

Danas su zabilježeni olujni udari vjetra i u sjevernim kopnenim krajevima, primjerice na Bilogori. Duž obale je na nekim lokalitetima puhala na udare orkanska bura (izmjerni su udari bure u Jasenicama od 43,6 m/s, Makarskoj 42,9 m/s i u Splitu na Marjanu 40,7 m/s), a u Jasenicama je čak početkom dana i srednja brzina vjetra bila orkanska.

Bura će u nastavku dana i sutra postupno slabjeti, prvo na sjevernom dijelu, zatim u Dalmaciji, a gotovo će sasvim oslabjeti u subotu (5. siječnja 2019.), no u nedjelju (6. siječnja 2019.) i ponedjeljak (7. siječnja 2019.) ponovno će biti razmjerno vjetrovito.

Kako će vjetar slabjeti, a s daljnim pritjecanjem izrazito hladnog zraka sa sjevera kontinenta sutra će biti još hladnije nego danas uz dosta često negativnu temperaturu duž obale pa i na otocima. Od subote će danju biti toplije, no nastavit će se niz s razmjerno hladnim noćima zbog čega će mjestimice na snazi biti umjerena pa i velika opasnost od hladnoće koja može djelovati na zdravlje.

Niska temperatura, osim po zdravlje, može idućih nekoliko dana prouzročiti i druge probleme, posebice u predjelima gdje može doći do smrzavanja tekućina što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom i sl.”

Facebook Komentari