Pompeo i Netanyahu razgovarali o poslu oko prodaje zrakoplova, rješenja nema, Hrvatska bez F-16 C/D Barak

Lockheed Martin F-16 C/D Barak

Naime, SAD inzistira da Izrael Hrvatskoj može prodati samo F-16 u izvornom stanju i bez izraelske nadogradnje, što je Hrvatskoj neprihvatljivo.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu tijekom sastanka u Brazilu nisu uspjeli postići dogovor oko prodaje izraelskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj.

Diplomatski izvor otkrio je kako su Pompeo i Netanyahu zaista razgovarali o poslu oko prodaje zrakoplova, no nisu iznašli rješenje, piše portal Axios.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije ovog tjedna kako čeka ishod sastanka Pompeo-Netanyahu i zaprijetio otkazivanjem sporazuma ako Izrael i SAD ne mogu riješiti spor. Sporazum je trebao biti proveden do kraja 2018. godine, ali ga je SAD zadržao gotovo dva mjeseca, prepričava Axios.

Portal nadalje pojašnjava da je izraelski dužnosnik izjavio kako je sporazum F-16 jedino pitanje na koje Netanyahu i Pompeo nisu mogli ostvariti napredak na sastanku, dodajući kako je pitanje “zaglavljeno u dubokoj birokraciji”.

Kao što sam izvijestio prošlog mjeseca, piše autor teksta Barak Ravid, Trumpova administracija prigovara jer Izrael želi prodati Hrvatskoj 12 F-16 borbenih zrakoplova s ​​nadograđenom izraelskom tehnologijom.

SAD žele da Izrael vrati zrakoplove u prvobitno stanje prije nego što premjeste zrakoplove u Hrvatsku, ali je hrvatska vlada zahtijevala “izraelsku verziju” – ili je zaprijetila otkazom ugovora.

Netanyahu je osobno pokušavao riješiti krizu, postavljajući to pitanje u telefonskom razgovoru s bivšim ministrom obrane Jamesom Mattisom, koji je odbio njegov zahtjev za ublažavanjem uvjeta SAD-a. Izraelski dužnosnici su Ravidu rekli da je Mattisova pozicija praktično ubila posao.

Facebook Komentari