Kuščević: Uhljeb je neprimjerena riječ i vrijeđa sve zaposlene

Vlada ulazi u treću godinu mandata, a od toliko najavljivanih reformi malo toga se vidi na prvi pogled. O turbulentnoj političkoj godini progovorio je i ministar uprave Lovro Kuščević.

“Prvenstveno radimo za dobro naših sugrađana, a pogledamo li trenutačni rejting stranaka, očito je kako građani to i prepoznaju. Ne postoji reforma koja se može dogoditi preko noći, svaka ozbiljna reforma skup je zakonskih rješenja, realizacija i implementacija niza projekata te kvalitetnih rješenja i, što je najvažnije, njihova dobra koordinacija i korelacija” rekao je ministar Jutarnjem listu.

“Reforme ne moraju nužno biti samo “bolne”, bitan je njihov pozitivan učinak na hrvatsko gospodarstvo i građane. Provodili smo ih u prvoj polovici mandata i provodit ćemo ih sve dok budemo imali podršku naših sugrađana. Tu agendu zastupa predsjednik Vlade Plenković, svi u Vladi smo ustrajni u tome, i nikakvi izbori neće promijeniti naša pozitivna nastojanja”, govori.

Kuščević naglašava kako si je u ovom mandatu postavio tri glavna cilja: kvalitetniju i učinkovitiju javnu upravu, digitalizaciju i decentralizaciju.

“U projektnom smislu Ministarstvo uprave bilo je na samom dnu bez i jednog ugovorenoga projekta, a sad možemo reći kako smo u 2018. pokrenuli projekte vrijedne oko 200 milijuna kuna, koji se 85 posto sufinanciraju iz EU fondova. U sustav e-Građani uveli smo jednu od najzahtjevnijih e-usluga u Hrvatskoj “e-Novorođenče”, započeli smo veliki broj projekata: Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu, Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi, e-Pristojbe, e-Poslovanje, e/m-Potpis i e/m- Pečat…
Dakle, od Ministarstva uprave možete i dalje očekivati konkretne projekte na digitalizaciji – već u siječnju 2019. pokrećemo projekt Centar dijeljenih usluga (CDU), koji je pretpostavka za objedinjavanje usluga na jednom mjestu, zatim daljnji rad na decentralizaciji kroz prepuštanje poslova ureda državne uprave županijama, poboljšanje službeničkog sustava kroz zakone i uredbe te provedbu velikog projekta koji će izraditi okvir za optimizaciju JLP(R)S”, kaže ministar čiji se resor često nalazi na udaru kritika zbog neprovođenja reformi.

Ministru se ne sviđa riječ “uhljeb” koja se i u medijima prilično često koristi kako bi se opisalo dio zaposlenika u državnoj i javnoj upravi.

“Uhljeb je neprimjerena riječ i vrijeđa sve zaposlene, a službenike dijelim isključivo na radnike i neradnike – nije mi bitna stranačka pripadnost, spol ili vjeroispovijest. Rezultati rada moraju biti jedini kriteriji za rangiranje službenika i, kao što znate, Vlada priprema Zakon i dvije uredbe, što će rezultirati objektivnijim ocjenjivanjem rada službenika, o čemu će ovisiti njegovo napredovanje i plaća. Velik broj naših općina i gradova dobro radi, realiziraju projekte i povlače EU sredstva, što me raduje, i uvjeren sam kako će javna uprava svakim danom biti bolja i učinkovitija” objašnjava ministar.

Facebook Komentari