Zagrebački blagdanski ugođaj: Četiri milijuna lampica u gradu za vrijeme Adventa

Zagreb u adventsko vrijeme nudi pregršt događaja i manifestacija koje će zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih posjetitelja. Zabava, dobra klopa, jedinstveni događaji, umjetnost, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju vas na ulicama glavnoga grada. I puno svjetla.

Prema zapisima grad Zagreb počeo se kititi u vrijeme Adventa prije Drugog svjetskog rata. Tada se kitila Zagrebačka katedrala, današnji Trg Petra Preradovića i Trg bana Josipa Jelačića.

Povijesno gledano, kićenje božićnog drvca stiglo je iz Njemačke i Austrije i proširilo se na ostale dijelove Europe i svijeta, a kod nas je došlo 1850. godine. Uvele su ga plemićke obitelji i time postale nositelji nove tradicije. Prve jelke u Zagrebu kićene su u bidermajerskim interijerima.

Za ukrase su se koristili prirodni materijali poput orašastih plodova, pamuka, crvenih bobica cimeta te slatkiši. Kada je običaj došao k nama, prvo se kitilo bjelogorično drvo, a tek kasnije u modu dolazi crnogorično drvo.

Prva javna električna svjetiljka postavljena je 1877. godine, u Ilici blizu križanja s Gundulićevom ulicom, prigodom plesa Hrvatskog sokola u Glazbenom zavodu.

Zagreb je 1907. počeo plinsku rasvjetu mijenjati električnom, kada su zasjale prve svjetiljke u Frankopanskoj ulici, preko Ilice od Jelačić placa do Zrinjevca. Prije dolaska električne energije, Zagrepčani su tijekom Adventa svoje vrijeme provodili na prvom klizalištu na Marulićevom trgu, skijalištu Cmrok ili Medvednici te na sanjkalištima na Tuškancu, Pantovčaku i Gornjem gradu.

Današnji oblik adventskog sajma s nizom adventskih događanja, s mnoštvom različite kulturne, gastronomske i ostale ponude, nastao je 2010. godine u suradnji Grada Zagreba s Obrtničkom komorom i Turističkom zajednicom Grada Zagreba (TZGZ), kako bi se privukao što veći broj posjetitelja i turista u glavni grad Zagreb i kontinentalni dio Hrvatske. Advent se od tada svake godine širio sukladno željama i potrebama građana grada Zagreba te vizijama čelnih ljudi Grada Zagreba i TZGZ.

Ove godine granica koja omeđuje Advent na zapadu je okretište Črnomerec, na istoku Maksimir i Zoološki vrt, na sjeveroistoku Jurjevska ulica i na jugu Ulica grada Vukovara.

Prethodne, 2017. godine bilo je ukrašeno 135 bjelogoričnih drva u gradu, a ove 2018. taj se broj popeo na oko 1000 stabala. 2017. postavljeno je 40 ukrašenih božićnih drvaca, 2018. godine 96 drvaca. 2017. ukrašeno je 18 ulica, 2018. oko 46 ulica u užem i širem središtu grada.

Prvi ukrasi bili su rezultat suradnje s dizajnerima ukrasa čiji su dizajnirani ukrasi postavljeni preko ulica i na prirodna božićna drvca, a sadašnje uređenje grada i blagdanska atmosfera rezultat su uspješne suradnje Grada Zagreba s TZGZ. Ove godine ukupno je postavljeno oko 4 milijuna lampica u gradu za vrijeme Adventa.

Svake godine nastojimo da se grad Zagreb pretvori u pravu čaroliju od grada i da lampice i ukrasi zavladaju ulicama, parkovima i trgovima, te da dočaraju ono najvažnije – zadovoljna i blagdanski raspoložena lica koja preplavljuju Zagreb tijekom Adventa, kažu u Gradu Zagrebu.

*sadržaj omogućio HEP

TAGGED:
Share This Article