Udruga koncesionara: Nakon tragedije u Metkoviću – pokrenut je lov na vještice

Predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite Josipa Rodić stala je u zaštitu liječnika, koje se, zbog slučaja smrti 9-godišnjaka u Metkoviću, sve glasnije proziva u javnosti.

“Nakon tragedije u Metkoviću, od strane medija i zdravstvene administracije pokrenut je lov na vještice u kojem će netko od liječnika biti proglašen krivcem, no mi profesionalci vrlo dobro znamo (a i naši pacijenti) da se u 21. stoljeću zdravstvena zaštita nemože temeljiti na liječnikovoj glavi, rukama i stetoskopu”, poručila je Rodić.

“Za opremeljenost dežurnih ordinacija u PZZ (dentalna medicina, pedijatrija, obiteljska medicina) odgovorna je lokalna samouprava (gradovi, županije) na to je obvezuju Ustav RH Čl 134 i 135, Zakon o regionalnoj i lokalnoj samoupravi Čl. 19 i 19a, te Zakon o zdravstvenoj zaštiti Čl. 14. Dakle, sva odgovornost leži na čelnicima lokalnih samouprava na što godinama upozoravamo, ali se zakonske obveze uporno ne izvršavaju. Godinama tražimo organiziranje rada medicinsko-biokemijskog laboratorija, Rtg i UZV dijagnostike uz dežurne ordinacije, no odgovor je uvijek: To je nama preskupo, radite kao do sada”, kaže Rodić.

“Nemio događaj posljedica je politikanstva gradonačelnika i župana koji takvim odnosom pokazuju koliko drže do kvalitetne primarne zdravstvene zaštite i potreba svog stanovništva. To se mora promijeniti odmah. Roditelji, ne odustajte od svojih racionalnih i na zakonima RH temeljnim zahtjevima. Za dobrobit naše djece i svih nas”, zaključuje Rodić.

Facebook Komentari