Plenković u Večernjem potvrdio propast posla s izraelskim F-16 C/D Barak, a Nacional otkriva da će premijer istražiti odgovornost Krstičevića

Ako Republika Hrvatska zbog nastalih problema između Izraela i SAD-a ne bude mogla kupiti borbene zrakoplove F-16 Barak od Izraelaca, kakve je odabrala, Vlada RH će poništiti odluku o odabiru, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu Večernjem listu.

U novogodišnjem intervjuu Večernjem listu od ponedjeljka i utorka, predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković govorio je i o najavama za 2019. godinu u području porezne politike, gospodarstva i demografije, o hrvatskoj vanjskoj i EU politici te o odnosima sa susjednim državama.

Na upit je li Izrael imao pisanu potvrdu SAD-a da će dopustiti prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj kada su se javili na hrvatski natječaj za kupnju borbenih zrakoplova, premijer Plenković rekao je kako je “Izrael preuzeo obvezu da ishodi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona koji su bili ponuđeni, tj. F-16 Barak i koje je Hrvatska odabrala”.

“U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije suglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani. Očekujemo očitovanje Izraela s obzirom na nove okolnosti”, istaknuo je Plenković.

“Kao što sam rekao javno prije tri tjedna, ako zbog problema koji su nastali na relaciji između Izraela i SAD-a ne budemo mogli kupiti avione kakve smo odabrali, Vlada će poništiti odluku o odabiru”, odgovorio je na pitanje što će Hrvatska učiniti i hoće li poništiti natječaj, prenosi HRT.

Nacional u sutrašnjem broju piše da ekskluzivno otkrivaju nepoznate razmjere afere povezane s nabavkom F-16, tvrde da će Plenković istražiti odgovornost Krstičevića.

Vlada će uskoro poništiti natječaj i odustati od F-16 C/D Baraka

Facebook Komentari