Nije lako, ali: Možda je Nova godina prilika da se riješite toksičnih osoba oko sebe, evo koje su to

Dobro je poznato kako nezdravi odnosi mogu itekako utjecati na nečije raspoloženje. Biti okružen toksičnim osobama je iznimno iscrpljujuće.

Mnoga su istraživanja pokazala da primjerice druženje s tzv. emocionalnim vampirima, odnosno osobama koje ‘ispijaju’ energiju, može imati vrlo štetne posljedice. Čak su i studenti koji su s takvim osobama dijelili sobu vrlo brzo počeli osjećati iscrpljenost i depresiju, što su posljedice emocionalnog vampirizma, dokazale su neke studije, prenosi tportal.

Udaljiti toksične osobe, bez obzira radi li se o kolegama s posla, prijateljima ili članovima obitelji, nikad nije lak zadatak, ali to je nešto bez čega nema napretka, ističu psiholozi.

Vječiti negativci

Ovakve su osobe vrlo toksične i u stanju su iscrpiti svu pozitivnu energiju. I zanimljivo – jako se vole kretati u društvu pozitivnih osoba. Njima nikad ništa nije dovoljno dobro.

Kritičari

Oni samo žele kritizirati i osuđivati! Što god da im kažete, kakav god argument dali, njih to ne zanima.

Manipulatori

Ovakve će osobe stalno napadati, potkopavati ili dovoditi u pitanje vašu percepciju stvarnosti kako bi vas potaknuli da počnete sumnjati u sebe.

Prijatelj iz koristi

Iako su ovakve osobe nerijetko vrlo šarmantne i zabavne, neka vas to ne zavara. Oni su s vama samo iz neke koristi, bilo da se radi o vašem socijalnom statusu, financijskoj koristi ili im paše vaše društvo kako bi se osjećali dominantnima i više vrijednima.

Problematični član obitelj

Sretne su one obitelji koje među svojim članstvom nemaju takvog otpadnika, problematičnu osobu koja npr. ugrožava svoj život ovisnošću, lošim odlukama ili konstantnim upadanjem u nevolje. Želite im pomoći, ali oni ne uvažavaju vaše savjete i javljaju se samo kad su u nevolji? Psiholozi smatraju kako vas oni mogu povući na samo dno. Morat ćete im reći ‘ne’ jer vas ne poštuju kao osobu i ne slušaju vaše dobronamjerne savjete. Nažalost, dok sami ne shvate gdje griješe, teško da im možete pomoći.

Prijateljstvo koje ste prerasli

Uvijek mislimo kako će prijateljstvo trajati zauvijek! To u stvarnosti nije tako. Puno prijateljstava u našim životima se događa u nekom određenom trenutku, a nakon toga krećemo dalje.

“Zapisničar”

Ovakvi su prijatelji vrlo toksični, a njihova je strategija jednostavna: oni ‘zapisuju’ svaki vaš negativni potez, npr. nešto što se nekad izrekli ili situaciju u kojoj ste pogriješili kako bi to izvukli i upotrijebili u određenom trenutku kao dokaz vaših nedostataka ili mana. Ako se pokušate obraniti, raspravljati ili riješiti problem, oni će se prisjetiti nečega iz prošlosti, ukazujući tako na vaše pogreške.

Toksični ljubavni odnosi

Biti u toksičnom ljubavnom odnosu je vrlo zamorno, a ovakve veze nekad je često teško okončati, osobito kad druga osoba ne prihvaća ‘ne’ kao odgovor. Ipak, svi se slažu kako je isključivanje toksičnog partnera najbolja odluka koju možete donijeti.

Facebook Komentari