Najnovije

Haradinaj: Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji; Srbijanci ljutiti i opet prijete

Kosovski premijer Ramush Haradinaj na svojoj službenoj stranici na Facebooku pohvalio se i čestitao građanima Kosova i Albanije.

Dva tjedna nakon što je Kosovo dobilo svoju vojsku, premijer te zemlje Ramush Haradinaj na svojoj službenoj Facebook stranici se pohvalio potpisivanjem novog sporazuma i čestitao Kosovu i Albaniji.

Kako je napisao, potpisan je sporazum o uspostavi zajedničkih graničnih točaka Kosova i Albanije, ali i da granice između te dvije zemlje više nema. Za ožujak je najavio i drugu fazu punog uklanjanja granice između Kosova i Albanije po načelu Schengena.

“U interesu je Kosova i Albanije očuvanje i unaprjeđenje bilateralnih odnosa i partnerstva između dviju zemlja. Danas mi je bila čast sudjelovati potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih točaka između Kosova i Albanije, po principu integriranog upravljanja granicom i našeg zajedničkog europskog puta.

Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji.

Imat ćemo samo jedno zajedničko granično mjesto. Rad će se nastaviti i u ožujku ulazimo u drugu fazu potpunog uklanjanja granice izmeðu Kosova i Albanije na osnovu Schengenskih principa”, napisao je Haradinaj uz čestitku Kosovu i Albaniji.

Oštra reakcija Beograda

“Ovakve korake poduzimaju potpuno nelegalno, a za ožujak najavljeno ukidanje prijelaza i kontrola predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnih obaveza Prištine s potencijalno nesagledivim posljedicama”, prokomentirao je Haradinajevu objavu direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Ðurić.

Istaknuo je kako je svako “politikantsko divljanje”, poput ovoga, samo stvaranje plodnoga tla za nove sukobe i udaljava regiju od rješenja. “Upozoravam odgovorne u međunarodnoj zajednici kako se ubrzana eskalacija tenzija, izazvana šovinističkom euforijom Prištine, mora zaustaviti. Sve ozbiljne posljedice koje mogu proisteći iz njihovog nečinjenja bit će u punoj mjeri njihova odgovornost”, poručio je Ðurić, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari