Vlada, Sabor i HDZ se očitovali oko puta u Finsku, evo što kažu tko je i koliko platio

natasa novakovic

Nakon više od mjesec dana Vlada, Hrvatski sabor i HDZ su poslali Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa očitovanje zbog prozivki oko stranačkog puta u Helsinki, ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV.

U objašnjenju stoji kako je HDZ platio smještaj i dnevnice, ali i avionske karte za više od 20 HDZ-ovih delegata koji su stigli komercijalnim letom. Sve skupa stajalo ih je oko 85 tisuća kuna.

Premijer može odobriti tko s njim leti u službenom zrakoplovu i Vlada tu ne vidi sukob interesa. Povjerenstvo, koje je prošli tjedan poslalo požurnicu zbog probijenog roka, nakon Nove godine proučit će poslanu dokumentaciju.

“Taj predmet ima svoju izvjestiteljicu koja sve te podatke analizira onda imamo radni sastanak na kojem izvjestitelj izlaže taj predmet i vidimo da li nam još nešto treba što smo utvrdili iz tih činjenica koje smo dobili. Onda idemo ili na sjednicu ili tražimo još dodatnu dokumentaciju”, kaže Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva, za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje koliko će Povjerenstvu trebati vremena da sve pregleda, Novaković kaže da to ne bi trebalo biti zahtjevan posao. “Imamo mi puno veće predmete s puno više dokumentacije. Mislim da je to jedan radni sastanak, eventualno dva”, kaže Novaković.

Dok se vladajući pravdaju, oporba ne odustaje

Računi, doznaje Dnevnik Nove TV, još nisu dostavljeni. No od samog početka vladajući tvrde da su, osim na stranačkom skupu, bili su i u službenom posjetu Finskoj.

“Činjenica je da i Povjerenstvo inzistira na nečemu i imam dojam da bi jedva htjeli da nas u nečemu uhvate, ali neće uspjeti”, 20. studenog je rekao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Oporba i dalje tvrdi da su hrvatski građani platili odlazak na stranački skup.

“Vjerojatno im je trebalo dva mjeseca da usklade svoje priče i dokumentaciju i da se sada pokušaju opravdati pred Povjerenstvom. Mogli su se ugledati na predsjednika Finske, koji je u Hrvatsku došao jeftinim letom i odradio službene sastanke”, rekao je Gordan Maras (SDP).

“Nisu željeli preko mjesec dana dostaviti podatke, što pokazuje da je tu očito nešto sumnjivo. Oni nažalost idu iz afere u aferu i ja se nadam da će građani prepoznati na koji se način oni odnose prema državi i prema institucijama. Mislim da je konačno vrijeme da se naše institucije oslobode i postanu neovisne”, kaže Nikola Grmoja (MOST).

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će poslanu dokumentaciju proučiti nakon Nove godine.

Facebook Komentari