Rukavina iz KoHoM-a o slučaju u Metkoviću: Ne branim kolege, ali znam pod kojim pritiskom rade

Što nas novog čeka u zdravstvu u 2019. godini? Uvode li se ili već postoje obvezna dežurstva tijekom vikenda i praznika za obiteljske liječnike, što donosi primjena zakona o zdravstvenoj zaštiti, odlaze li amalgamske ili tzv crne plombe u povijest, te zašto su zabranjene u Europskoj uniji? O tome smo u emisiji Dobro jutro Hrvatska razgovarali s Vesnom Potočki Rukavina – predsjednicom zagrebačke podružnice KoHoM-a i Pavelom Koblerom, zamjenikom predsjednika Komore dentalne medicine.

Na početku emisije Rukavina se osvrnula na inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva u Metkoviću i Splitu. – To je veoma tragičan događaj, nešto što ne želimo da nam se dogodi. Teško je to komentirati, međutim kad sagledate sve situacije mi smo se bojali tih situacija. Ne branim kolege, ali znam pod kojim pritiskom i na koji način rade na terenu. Treba sagledati sa svih strana, od ljudskog faktora do organizacijskog faktora, rekla je Rukavina, te dodala da se uzda u tu neovisnu inspekciju da je donijela prave zaključke, ali i odgovore što treba i kako činiti i što sve treba popraviti da se takve ne stvari dogode.

Kad je u pitanju novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, rekla je da se puno priča o tom zakonu, ali da on nije donio ono što je tražila i željela struka. – Nadali smo se da ćemo konačno dobiti kvalitetan zakon koji će urediti primarnu zdravstvenu zaštitu. Nadali smo se da će zakon donijeti da kolege samostalno odlučuju o svojoj profesionalnoj karijeri, nadali smo se prijenosu intelektualnog dobra, da će se stimulirati rad u ruralnim krajevima, ali ono što je za očekivati sljedeće godine je odlazak naših kolega. Oni sagorijevaju na terenu, rekla je te istaknula da su jučer nakon dva praznička dana u Slavoniji imali po 255 kontakata dnevno.

Komentirajući zabranu amalgamskih plombi Kobler je rekao da sve kreće od žive koja se nalazi u amalgamu i njezinoj štetnosti na okoliš, a ne za ljude.

Što se tiče bijelih plombi, rekao je da od 8. srpnja 2018. djeca do 18 godina, dojilje i trudnice imaju pravo na besplatne bijele ispune. – Cijena se kreće ovisno koliko je ploha na zubu pokvareno, ali od 217 do 270 kuna.

– Higijena usne šupljine trebala bi biti svakodnevna. Bez dobre higijene nema očuvanja zubi. Nebriga o zubima dovela nas je da smo na dnu EU ljestvice što se tiče karijesa u mladih do 12 godina, a da ne govorimo o srednjoj i starijoj dobi, zaključio je Kobler.

Inspekcija pokazala: Da, zabrljali su u Metkoviću, dijete je umrlo, DORH je na potezu

Facebook Komentari