Koji su događaji u Hrvatskoj obilježili 2018.

Iako 2018. nije izborna godina, za Vladu je bila vrlo turbulentna. Agrokor je dobro tresao i Banske dvore, napeto je veći dio godine bilo između Vlade i predsjednice, ali HDZ je, unatoč mnogim, i za stranku i za Vladu vrlo osjetljivim temama i aferama, prema anketama, i dalje najjača stranka u zemlji.

Spašavanje Agrokora iznjedrilo je aferu “hotmail”. Koalicijsku Vladu HDZ-a i HNS-a tresli su mailovi takozvane skupine Borg. Zbog njih je morala otići dotad najmoćnija žena u Vladi – Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Njezine dvije funkcije – ministarsku i potpredsjedničku – preuzeli su Darko Horvat i Tomislav Tolušić. Dočekao ih je novi vrući problem – Uljanik.

Problem demografije izazvao je još jedan iznenadni odlazak – Marin Strmota, bivši državni tajnik za demografiju. Ali i prve otvorene prijepore između Vlade i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Propao je njezin plan zajedničke sjednice o demografiji i blokiranima. Pa je predsjednica mjere predstavila sama.

Iako je brak koalicijskih partnera uglavnom bio skladan, i među njima je zaiskrilo zbog zakona o udomiteljstvu, ali i onoga o udžbenicima. No, zakon je donesen, školske torbe lakše – udžbenici jeftiniji.

Udžbenici, ali oni besplatni, razveselili su sve jačeg partnera Vlade u Saboru – Milana Bandića. I dok je Bandićev zastupnički klub postao hit u Saboru – ulazak u Vladu zasad ne traži.

Tema broj jedan među sindikatima bile su mirovinske reforme.

Nije lako bilo ni ministru obrane Damiru Krstičeviću kada je zbog protivljenja Amerikanaca u pitanje dovedena kupnja izraelskih borbenih zrakoplova F16.

Nakon što je osmislio novi krug porezne reforme i rasterećenja građana, ministar Zdravko Marić demantirao je glasine da odlazi iz Vlade, ne precizirajući ostaje li do kraja mandata.

U Maroko nije otišla predsjednica – zbog Marakeškog sporazuma novi sukob Vlade i Patovčaka.

Svjedoči i cijela javnost odjecima afere SMS. Uhićen je vozač ministra poljoprivrede, kum Milijana Brkića, zbog sumnje da je Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS-ova.

Zbog navodne umiješanosti u aferu pala je i ostavka – i to ona Vlade Galića, savjetnika predsjednice Republike. U sklopu rekonstrukcije kabineta smijenjen je još jedan savjetnik – Mate Radeljić. No nije otišao bez otpora. Ustvrdio da mu je odluku o smjeni prenio agent SOA-e, a ne predsjednica, pri čemu mu je tvrdi i zaprijetio. Na Pantovčaku najoštrije odbacuju tvrdnje o pritiscima u vezi s ostavkom. SOA pak sastanak u kafiću nije demantirala, navode da je njihov posao zaštita ustavnog poretka.

Nakon niza međusobnih kritika blagdanski je ugođaj čini se donio primirje između predsjednice i premijera. Koje bi moglo potrajati sve do predsjedničkih izbora. Kolindi Grabar-Kitarović treba podrška Andreja Plenkovića i ozbiljan angažman stranke za drugi mandat na Pantovčaku, piše HRT.

Facebook Komentari