19.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Istraživanje: Broj srčanih udara veći je za vrijeme blagdana

Istraživanje: Broj srčanih udara veći je za vrijeme blagdana

Stručnjaci vjeruju da emocionalni stres vezan za blagdane i anksioznost povećavaju rizik od zastoja srca, posebno kod starijih od 75 godina te kod onih koji pate od bolesti srca ili dijabetesa

Švedski istraživači su uspoređivali datume i vremena za 280.000 srčanih udara, koji su zabilježeni tijekom 16 godina u Švedskoj, i došli su do zaključka da se najčešće dogode na Badnjak – i to oko 22 sata. U to doba je rizik od srčanog udara dvostruko veći u odnosu na ostatak dana.

Napomenuli su da se na Badnjak u Švedskoj više slavi nego na Božić, to im je glavni dan blagdanske proslave pa vjerojatno upravo tada emocije dosežu vrhunac. Usporedili su se sa Velikom Britanijom i kazali da je tamo najvjerojatnije rizik od srčanog udara veći na sam Božić, jer Britanci tada slave više.

Vjeruju da emocionalni stres vezan za blagdane i anksioznost povećavaju rizik od zastoja srca, posebno kod ljudi starijih od 75 godina te onih koji već pate od bolesti srca ili od dijabetesa.

Stručnjaci sa Karolinskog instituta u Stockholmu rezultate ovog istraživanja su objavili u časopisu British Medical Journal. Napomenuli su da bi trebalo pronaći načine da se razina stresa tijekom blagdana smanji.

Kažu kako rizik od srčanog udara na Badnjak raste za čak 37 posto, dok je na sam Božić ta brojka nešto manja, 29 posto. Rizik od infarkta još je manji dan nakon Božića, spušta se na 21 posto. Rizik je povećan za 20 posto oko dočeka Nove godine.

– Akutno iskustvo ljutnje, tjeskobe, tuge, žalosti i stresa povećava rizik od infarkta miokarda (srčanog udara), a time se moguće objašnjava veći rizik koji je pokazala naša studija – napisali su u svojem izvještaju.

Analizirajući cijelu godinu, otkrili su da je rizik od srčanog udara veći ponedjeljkom i to za 10 posto.

– Stresni ponedjeljak vjerojatno uzrokuje porast arterijskog krvnog tlaka i brzinu otkucaja srca – pojasnili su.

Kada su obratili pažnju na doba dana, shvatili su da je učestalost srčanih udara veća za 60 posto oko 8 sati ujutro. Usporedili su podatke sa vremenom velikih sportskih događanja te sa Uskrsom, no tu nije bilo neke razlike u odnosu na ostale dane, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike