Jandroković: Medijski manipulatori i širitelji mržnje vrše strašan pritisak na predsjednicu

Neprimjereno je i neobično da jedan od savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dovodi u pitanje njenu odluku da ga razriješi, komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković slučaj Mate Radeljića.

“Vrlo je neobično pa i neprimjereno da jedan od savjetnika to dovodi u pitanje, ponaša se kao dužnosnik s izbornim legitimitetom, a njega je ipak imenovala predsjednica, i njeno je pravo imenovati i razriješiti”, kazao je Gordan Jandroković.

Matu Radeljića je predsjednica ovih dana razriješila dužnosti, nakon čega se on oglasio priopćenjem kako mu je djelatnik Sigurnosno-obavještajne agencije prijetio da bi se mogao zaletjeti u njega autom ako pokuša naštetiti rejtingu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, piše Večernji list.

Predsjednik Sabora naglašava da o Radeljićevim optužbama nema nikakvih spoznaja, no iz osobnih iskustava s djelatnicima SOA-e može reći da su uvijek bili vrlo profesionalni te da su se ponašali u skladu da sa svojim zakonskim ovlastima. Jandroković podsjeća da predsjednica RH sama imenuje i razrješuje svoje savjetnike.

“Vrlo je neobično pa i neprimjereno da jedan od savjetnika to dovodi u pitanje, ponaša se kao dužnosnik s izbornim legitimitetom, a njega je ipak imenovala predsjednica, i njeno je pravo imenovati i razriješiti. Jako bode u oči da sada različiti medijski manipulatori i širitelji mržnje vrše strašan pritisak na predsjednicu, praktički je ucjenjuju da će ako makne jednog savjetnika ostati bez potpore dijela birača. To je vrlo znakovito i dosad nije bio viđen takav fenomen, da se predsjedničina pozicija uvjetuje ostankom jednog savjetnika, a to ide baš kroz određene medije koji su i do sada bili glavni zagovaratelji distanciranja predsjednice od Vlade, pa i od HDZ-a “, tvrdi Jandroković.

Mnogi u odluci Kolinde Grabar Kitarović da razriješi Radeljića vide pokušaj da smiri tenzije s Vladom i HDZ-om uoči predsjedničkih izbora. Jandroković vjeruje da će sada stati sukobi predsjednice i Vlade.

“Vidljivo je iz svih medijskih napisa da je navedeni savjetnik bio taj koji je poticao sukob između predsjednika Vlade, Vlade i predsjednice države, sad postaje potpuno jasno da sukobe nije inicirala Vlada niti HDZ, nego da je to bila jedna osmišljena politika koja je željela izazivati stalne sukobe i napetosti između predsjednice i Vlade odnosno premijera”, smatra glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora.

Predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ov Ranko Ostojić već je zatražio očitovanje SOA-e kao i stručni nadzor Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Očito je da je afera SMS otvorila neke procese koje sada treba dovršiti do kraja, treba ovdje osnažiti instituciju i osnažiti pravnu državu, svima onima koji na tome rade Sabor i ja kao predsjednik Sabora dajemo punu potporu. Najvažnije je da se sve raščisti i da iz ove situacije kao pobjednici izađu institucije ove države i vladavina prava”, zaključuje Jandroković.

Facebook Komentari