Bošnjakoviću nije jasno zašto suci šakom i kapom dijele najblaže kazne, ali mu je upitno; Novi ZKP? oko 2020…….

U intervjuu tjedna TNT-a gostovao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ovog tjedna u Zadru su bili prosvjedi zbog slučaja Darka Kovačevića Daruvarca. Najavili ste izmjene ZKP-a. Međutim, je li problem u samom zakonu ili provedbi zakona?

“Ovdje je jedan poseban stjecaj okolnosti u tom predmetu. Razbolio se raspravni sudac koji je proveo većinu dokaza. I kada je došla druga sutkinja opet uslijedili zahtjevi za izuzeće.”

Kovačević je već već evidentiran, ima policijski dosje, očito je recidivist.

“To su sve stvari koje će se uzimati u obzir kad se bude odmjeravala kazna.”

Govori se sada o izrečenim mjerama opreza, suci su ih donijeli nakon zakonskih rokova?

“Ja sad u same detalje neću ulaziti. Ono što je sucu u tom trenutku ostalo jest da odredi takve mjere. Oni su to izrekli u najboljoj namjeri da ne bi došlo do još nekog incidenta.

Ono što moram reći jest da je najveći problem da se nije uspjelo završiti u šest mjeseci, zato smo mi najavili neke mjere.”

U izmjene ZKP-a idete zbog ovog slučaja?

“Ne, ne idemo zbog ovog slučaja. Kad se dogodi ovakav slučaj pokušat ćemo u krugu neke stručne javnosti odgovoriti na ova pitanja jer vidimo da je institut izuzeća sudaca često na dnevnom redu. Naprosto se to po našim ocjenama prečesto događa i prelazi u zloporabu instituta. To nije zamišljena da bude braniteljska taktika.”

Kada bismo mogli imati izmjene Zakona?

“U prvom kvartalu bismo ušli u proceduru.”

Mnogi govore da bi se trebalo ići na kompletno novi zakon?

“To je ozbiljan projekt i ja sam sklon tome. Najavio sam da ćemo, kad završimo s izmjenama, prionuti poslu i raditi novi zakon.”

Kada?

“Teško mi je reći. Za tako velike zahvate, godina dana, godina i pol za radni tekst. Nisam siguran ni da je to neki točan rok, ali mislim da bi se moglo. Onda idu okrugli stolovi i sve te procedure.”

2020.?

“Nemojte me uzeti za riječ, ali bilo bi u redu da do onda imamo neki okvir.”

Kada govorimo nasilju nad ženama, Istanbulska konvencija je na snazi dva mjeseca, no šef Sabora Jandroković je rekao da ona ne bi pomogla u konkretnom slučaju.

“Što se Istanbulske konvencije tiče, mi imamo Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Dokumenti sami po sebi nisu dovoljni. Mi moramo graditi atmosferu, klimu u društvu da je nasilje apsolutno krivi pristup. Bez toga mi se možemo svesti na penalni sustav. Sud uvijek dolazi kao krajnja instanca, kad se nešto već dogodi.”

Žrtve nasilja govore da prolaze traumu i kad prijavljuju slučajeve. Drugi par rukava je koliki je broj uvjetnih kazni. Uglavnom se propisuju male kazne.

“Mi smo tu bitno napravili iskorake. Kad se sjetim kako su se postupci nekad vodili i danas, to nema veze jedno s drugim. Mi imamo te pomoći koje pružamo žrtvama. Zaista smo dostigli određene standarde. Naravno, ima tu prostora još uvijek.

Što se kazni tiče, inače je naša kaznena politika, najblaže rečeno, blaga. Nama se jako puno vrti oko minimuma.”

Suci ne vole izricati više kazne?

“Meni je to teško reći, ali očito da neka psihologija, kad se donosi odluka, gledaju se olakotne okolnosti pa se onda uvijek dođe do tih minimuma. Tako da zakonodavac je čak išao tom tehnikom da diže taj minimum. Svaka kazna je predmet za sebe, nijedna ne može biti ista jer nijedan počinitelj nije isti. Mi sad imamo jednu mladu, novu službu, a to je probaciju. U njenom okviru imamo 14 područnih ureda diljem Hrvatske, tu su psiholozi, sociolozi, pravnici koji pomažu DORH-u, sudovima… Kad smo išli sa zadnjim analizima suci su rekli da su jako zadovoljni s tim. Važno je spoznati i vidjeti razloge. Vrlo je lako nekoga optužiti, no zadaća je spoznati zbog čega se to dogodilo. Blago kažnjavanje mi je teško obrazložiti. Postoji taj raspon minimuma i maksimuma, to je jako bitno pitanje kojem ćemo mi posvetiti veliku pozornost i kod rada naše pravosudne akademije.”

Želite reći da bi suci ipak mogli u pojedinim situacijama propisati taj maksimum?

“U svakom slučaju stoji podatak da se mi najviše vrtimo oko minimuma. Postoje li za to razlozi, da su svi ti predmeti za oko minimuma, teško mi je reći, ali na generalnoj razini kao pojava mislim da je to jako upitno.”

Facebook Komentari