U State Departmentu izračunali kako 12 aviona Barak koštaju ukupno 135 milijuna dolara, zašto Hrvatska daje 365 milijuna više?

Ad

Američki Kongres još uvijek nije donio odluku odobrava li prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj. Informaciju o transferu američke vojne tehnologije iz Izraela američko ministarstvo vanjskih poslova u Kongres je uputilo 11. prosinca, a rok je za odluku 15 dana, odnosno 26. prosinca.

Da je informacija iz State Departmenta otišla u Kongres, potvrđeno je u službenom glasniku Kongresa SAD-a od 18. prosinca, prenosi Jutarnji list.

Ondje stoji da je pomoćnik državnog tajnika za zakonodavne poslove u ministarstvu vanjskih poslova odboru za vanjske poslove Kongresa uputio na “certificiranje predloženi transfer zrakoplova F-16C/D s pripadajućim streljivom, rezervnim dijelovima, pomoćnom opremom, zrakoplovnim simulatorom te uslugama obuke od vlade Izraela prema Vladi Hrvatske s prodajnom vrijednošću od 135 milijuna dolara”.

Najzanimljiviji je podatak da su u State Departmentu izračunali kako 12 aviona Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama te simulatorom koštaju ukupno 135 milijuna dolara.

Izrael je na natječaju za višenamjenski borbeni avion Hrvatskoj sve navedeno ponudio za 500 milijuna dolara te je kao najpovoljniji pobijedio na natječaju. Stoga se postavlja pitanje zašto je Hrvatska platila dodatnih 365 milijuna dolara?
Iz Ministarstva obrane na upit Jutarnjeg lista da komentiraju informaciju State Departmenta o prodajnoj cijeni izraelskog vojnog paketa odgovaraju: “Ne možemo komentirati objave američkog Kongresa koje se odnose na druge države. Hrvatsku jedino zanima da dobije onakve avione kakvi su specificirani u ponudi i po ponuđenoj cijeni.

Facebook Komentari