Antun Vrdoljak: Ivica Račan zaprijetio da će me ‘ucmekati ko psa’, ako pokušam pobjeći u inozemstvo

Antun Vrdoljak ispričao je u svom velikom razgovoru za 24 sata nikad izrečene tajne o sudbini serije “Prosjaci i sinovi” te kako mu je pokojni Ivica Račan zaprijetio da će ga ‘ucmekati ko psa’, ako pokuša pobjeći u inozemstvo.

Ispričao je kako je njegova prva televizijska serija ‘Prosjaci i sinovi’ bila punih l2 godina u bunkeru tadašnje Televizije Zagreb.

“Pročulo se, naime, da je serija dobra i tad su počela hodočašća u CK da se to zabrani. I zabranili su. A korijen je bio u tome što sam bio član Predsjedništva Matice hrvatske i što sam kao predsjednik Društva filmskih radnika organizirao Tjedan hrvatskog filma u Londonu i Tjedan britanskog filma u Zagrebu. Beograd je ustao na noge, a i neki u Zagrebu”, ispričao je Vrdoljak.

Otkrio je i kako mu je tadašnji sekretar Saveza komunista Hrvatske Ivica Račan priopćio da za njega nema mjesta u hrvatskom filmu.

“Primio me na razgovor vrlo srdačno. Čak me je pitao treba li mi poslati auto. Dok smo pili kavu pitao me, naizgled ležerno, ‘kao muškarac muškarca’, traje li još moja ‘londonska veza’, korespondencija ‘s visokom vezom’. Znao sam da se pisma iz svijeta čitaju, a sve sam pokušao okrenuti na šalu. ‘Vi znate da sam oženjen čovjek, a znate da me se optužuje za nacionalizam, za moje sudjelovanje u radu predsjedništva Matice hrvatske, pa kud bih ja iz Zagreba? Mene samo zanima ima li u Hrvatskoj za mene posla na filmu.’ Odgovorio mi je: ‘Pa govoreći otvoreno kao komunist komunistu…’. Upao sam mu u riječ: ‘Ja nisam član Partije i dovoljno je da govorite samo otvoreno’. Nije mu se dopala moja upadica pa je vrlo tvrdo odgovorio: ‘Onda samo otvoreno, za vas posla u hrvatskom filmu nema’. Osjećao sam se jako loše i brzo odgovorio da onda moram ići tražiti posao vani. Sav se nakostriješio: ‘Ne možete ići nikuda. Upravo smo vam oduzeli pasoš’”, prepričao je Vrdoljak.

“Htio sam biti duhovit”, rekao je Vrdoljak te je Račanu odgovorio kako Imoćani ne misle da je pasoš jedini način kako se može prijeći granica. No njegovo lice se izmijenilo. “Pokušajte, ucmekat ćemo vas na granici kao psa!’”, citira Vrdoljak Račanovu prijetnju.

Vrdoljak zatim svjedoči kako ga je pri tom najviše zapanjila riječ ‘ucmekati’ i izgled Račanova lica. “Devedesetih smo se našli u Saboru kao zastupnici. Jednom zgodom on je raspalio po HDZ-u i pomanjkanju demokracije. Tražio sam repliku. Sjednica je bila javna, prenosila ju je televizija. I sve je snimano. Tad sam mu rekao sve ovo. Malo sam se zabrinuo da će mi odgovoriti kako to nije istina, svjedoka nemam, ali nije odgovorio ništa. Ni danas ne mogu protumačiti zašto”, rekao je Vrdoljak koji je zbog političke zabrane svog rada sagradio malu farmu kokoši nesilica.

Facebook Komentari