Istraga u Šibeniku: Sudac i sutkinja prijavljeni zbog primanja mita i zlouporabe položaja

Nakon kriminalističkog istraživanja šibenska policija prijavila je suca i sutkinju za primanje mita i zlouporabu položaja. Istraživanje je pokazalo da je sudac u dva navrata primio mito od 100 eura i 500 kuna za ublažavanje sankcije.

USKOK je na temelju kaznene prijave policije donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana, među kojima su dva suca, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

U policijskom priopćenju navodi se da je u veljači 62-godišnji sudac Prekršajnog suda u Šibeniku u dva navrata primio mito od 100 eura i 500 kuna.

Mito je primio prije izricanja presude u dva prekršajna postupka kako bi ublažio sankcije za dvojicu optuženih. Donio je presude kojima je umanjio novčane kazne i izostavio izricanje propisane zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima kategorije B.

Sudac je prijavljen pod sumnjom da je počinio kaznena djela primanja mita, a trećeosumnjičeni (1978.) i četvrtoosumnjičeni (1987.) da su počinili kaznena djela davanje mita, priopćila je policija.

”Osnovano se sumnja da je I. okr., kao sudac Prekršajnog suda u Šibeniku, Stalne službe u Kninu, od 8. do 22. veljače 2018., u Kninu, na traženje III. okr. pristao da mu, u postupku koji se vodi protiv njega povodom prigovora kojeg je napisao u njegovo ime na obvezni prekršajni nalog Policijske postaje Knin zbog počinjenja prekršaja u cestovnom prometu, izrekne što blažu novčanu kaznu i da mu ne izrekne predloženu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom, za što je od III. okr. zauzvrat zatražio novčanu nagradu. Nakon što je od III. okr. primio 100 eura I. okr. je postupio sukladno traženju III. okr. zanemarujući pri tom raniju osuđivanost III. okr. zbog prekršaja protiv javnog reda i mira te prekršaja u cestovnom prometu. Nadalje, I. okr. je 15. veljače 2018., nakon što je primio u rad spis protiv IV. okr. zbog prekršaja u prometu, od IV. okr. zatražio da mu plati 500,00 kuna nudeći da će mu zauzvrat izreći blažu novčanu kaznu od predložene kazne od 3.000,00 kuna i da mu neće izreći mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom. Nakon što je IV. okr. pristao i predao mu 500,00 kuna, I. okr. mu je izrekao novčanu kaznu od 1.000,00 kuna bez mjere zabrane upravljanja motornim vozilom”, priopćio je USKOK.

Facebook Komentari