Divjak o Bozanićevoj izjavi: Svatko treba znati gdje završavaju njegove ovlasti i Crkva to zna

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u četvrtak jučerašnju poruku kardinala Josipa Bozanića koji smatra da u odgoj i obrazovanje djece treba uključiti i Crkvu.

“Školski sustav uređen je zakonom i Ustavom. Djeci moraju biti predstavljane znanstvene činjenice tijekom obrazovanja… Škola ima i odgojnu komponentu koju mora ostvarivati s roditeljima… Uključivanje Crkve moguće je u mjeri u kojoj to roditelji dopuštaju”, rekla je ministrica ponovivši da je ”škola uređena zakonima i Ustavom i svatko treba znati gdje završavaju njegove ovlasti i Crkva to zna’.

Kardinal Bozanić jučer je, podsjetimo, poručio kako ”u vrijeme raznih reforma djecu i mlade ne smijemo ostaviti napuštene na njihovim putovima. Zadaća je na starijima, posebno roditeljima, a onda odgojiteljima i učiteljima da ih traže, pratimo, postavljaju pitanja, čuju njihove slutnje i snove, kako bi ih mogli učiti odgovornosti i ljubavi prema drugima”.

“Ako odgoj i obrazovanje osposobljuju djecu i mlade za život, a tako bi trebalo biti, u njegovu provedbu treba uključiti sve relevantne institucije: obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu, kulturu”, napomenuo je dodavši kako zbog učinkovita djelovanja važno graditi odgojni savez između navedenih institucija.

Božićna poruka zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića: Važno je i poželjno da se češće i snažnije čuje glas roditelja u aktualnoj hrvatskoj školskoj reformi

Facebook Komentari