Vukovarski HDZ stao uz Ivana Penavu i kaže: Tražimo zabranu djelovanja Demokratskog saveza Srba zbog velikosrpskog ekstremizma

Nakon uzavrele atmosfere na protekloj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara priopćenjem za medije oglasio se Klub vijećnika HDZ-a u vukovarskom gradskom vijeću. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nastojeći poštivati blagdansko ozračje, Klub vijećnika Hrvatske demokratske zajednice u Gradskom vijeću Grada Vukovara, nije namjeravao poticati raspravu o najtežoj temi za sve građane grada Vukovara, no moralna obveza prema svim žrtvama velikosrpske agresije, našem gradu i Republici Hrvatskoj obvezuje nas da se očitujemo na, najblaže rečeno, šokantne izjave, provokacije i besramno i neprestano ponižavanje svake žrtve iz Domovinskog rata od strane zamjenika gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića i vijećnika političke stranke Demokratski savez Srba Borislava Nikolića, koji su na aktualnom satu 17. sjednice Gradskog vijeća grada Vukovara svojim, već poznatim, govorom mržnje ponovno ‘trljali sol na ranu’ svim žrtvama velikosrpske agresije te da su pri tom, grubo manipulirali povijesnim činjenicama koristeći se dobro poznatim lažima i obmanama. Svojim izjavama pokušali su izjednačiti žrtvu i velikosrpskog agresora, pa čak i zamijeniti im uloge u najvećem zločinu počinjenom u Europi nakon II. svjetskog rata, iako je nedvojbena povijesna činjenica da je Srbija izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku.
Sramotne su i šokantne izjave zamjenika gradonačelnika Srđana Milakovića poput onih da je Vojno-redarstvena operacija Oluja, bitka svih bitaka, koja je temelj na kojemu je osnovana Republika Hrvatska, bila etničko čišćenje pripadnika srpske nacionalne manjine, kao i izjava: „Od gradonačelnika bi me začudilo samo kada ne bih na putu kući doživio sudbinu i vukovarskih Srba 1991. godine koji se sa posla nisu vratili svojim kućama“. Zbog ovakvih izjava ćemo biti primorani poduzeti sve pravne radnje prema nadležnim institucijama zbog kršenja Ustava Republike Hrvatske, Deklaracije o Oluji koju je donio Sabor Republike Hrvatske 2006. godine i pravomoćne presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, kako bi se u Republici Hrvatskoj djelovanje političke stranke Demokratski savez Srba zabranilo te na taj način ekstremnim pojedincima zabranilo sudjelovanje u obnašanju vlasti i koji svojim djelovanjem nastavljaju velikosrpsku politiku koja je dovela do Domovinskog rata i produbljuju patnju nastalu nakon njega.

Jedini ‘grijeh’ stradalim civilnim žrtvama Domovinskog rata je bio što nisu podržavali ideju velike Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnost, a u prilog tome ide i činjenica da su nakon mirne reintegracije u brojnim masovnim grobnicama pronađeni ostaci i pripadnika srpske i drugih nacionalnih manjina. Pri napadu na grad od strane JNA i paravojnih četničkih postrojbi nisu se birala sredstva za uništenje grada i etničko čišćenje pri čemu su stradali kako Hrvati, tako i pripadnici nacionalnih manjina, pa i srpske.

Ovakvi istupi pojedinih predstavnika srpske nacionalne manjine zasigurno ne doprinose razvoju gospodarstva, poduzetništva, otvaranju novih radnih mjesta te narušavaju daljnje pomirenje Hrvata i Srba, njihov suživot i okretanje prema budućnosti” – navodi se u priopćenju za medije Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Vukovara, prenosi Hrvatski radio Vukovar.

Žestoko na gradskom vijeću Vukovara, Milaković ustvrdio da je Oluja bila etničko čišćenje, Penava: Apsolutno mislim da takvim velikosrpskim razmišljanjima nema mjesta ni u gradu Vukovaru ni u RH

Facebook Komentari