Sud odlučio: Varga i Curić ostaju u zatvoru

Osječki Županijski sud u srijedu je odlučio produljiti pritvor Franji Vargi i Blažu Curiću, uhićene zbog afere SMS.

”Danas je povodom prijedloga DO USKOK-a održano usmeno nejavno ročište u svezi produljenja istražnog zatvora protiv I-okr. Franje Varge i II-okr. Blaža Curića, zbog činjenice da im na današnji dan istječe istražni zatvor po prethodnom rješenju. Nakon provedenog ročišta, zbog činjenice da istraga nije dovršena, te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog DO USKOK-a da se protiv navedenih okrivljenika produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca, odnosno do 19. veljače 2019., i to protiv I-okr. Franje Varge po osnovu čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. ZKP/08, a protiv II-okr. Blaža Curića po osnovu čl. 123. st. 1. t. 3. ZKP/08. Utvrđeno je da se nisu promijenile okolnosti oko egzistiranja osnovane sumnje da bi okrivljenici ostvarili obilježja kaznenog djela sprečavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 2. KZ/11.”, objavio je Sud.

Tužiteljstvo traži zadržavanje osumnjičenih u aferi SMS zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

“USKOK više ne traži istražni zatvor za gospodina Curića zbog utjecaja na svjedoke jer su svi svjedoci ispitani. Bio je samo postavljen zahtjev za produljenje pritvora zbog mogućnosti ponavljanja djela. Mi smo se oštro suprotstvili argumentima za koje držimo da su apsolutno zakoniti. Ne može pritvor biti radi prisile i izdržavanja kazne. Sve više od tri mjeseca, to je prisila”, rekao je nakon ročišta Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Podsjetimo, iz DORH-a je potvrđeno da je u utorak poslijepodne u prostorije USKOK-a u Zagrebu, vezano za aferu “SMS” – iskaz dao bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Istažiteljima je ispričao kako se upoznao i surađivao s Franjom Vargom, kojega se sumnjiči za krivotvorenje SMS-ova.

Podsjetimo, informatičar Franjo Varga osumnjičen je da je izradio lažnu SMS prepisku prema kojoj je tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan prije objave prvostupanjske presude – tražio od suca da osudi Zdravka Mamića. U svom iskazu Uskoku, prema navodima medija, Varga je govorio i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem te s predsjedničinim savjetnikom Galićem. Po napisima medija, spominjao je i Gordana Jandrokovića.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, piše N1.

Afera SMS: Karamarko USKOK-u odgovarao na pitanja, kako je upoznao Vargu, koja je uloga Milijana Brkića…

Facebook Komentari