Santini: Kad Hajduku krene, krenut će i hrvatsko gospodarstvo

Kako bi ocijenili stanje u Hrvatskom gospodarstvu na kraju 2018. godine. Ocjena i percepcija Vlade zasigurno bi se razlikovala od one HUP-a ili Sindikata, a vjerojatno i političkih analitičara. Ako ćemo iskreno bez obzira na rst BDP-a on je usporio u trećem tromjesečju sve je manje zaposlenih u industriji a ne rate nam biti izvoz.

O analizi gospodarskih kretanja u ovoj godini govorio je ekonomski analitičar Guste Santini.

Na pitanje kako ocjenjuje ovu gospodarsku godinu od 1 do 5, odgovorio je: Dva i to zbog toga što smo prepustili kretanje u gospodarstvo vanjskim čimbenicima a sami nismo svjesno djelovali na dinamiziranje i održivost tog gospodarskog razvoja. Isključite iz gospodarske aktivnosti turizam i ostat će vam samo problemi za koje se ne vide rješenja. Dvojka je možda čak i pretjerana ocjena.

O promjenama u mirovinskoj reformi je rekao da nisu reforme nego peglanja koje usložnjavaju snalaženje građana u obilju zakona.

Osvrnuo se i na slučaj Daruvarca u Zadru: Znamo da se takve stvari događaju, nije to prvi put, no sada se uzburkala javnost i da bi se smirila, počelo se govoriti o izmjeni Zakona. Stvar je struke da idemo prema problemu a ne da problem dolazi k nama jer smo u tom slučaju samo vatrogasci.

Što se tiče Agrokora, rješenje je, kaže, jako uvjetno i tek treba pričekati konačne učinke. Agrokorov problem nije od jučer.

Za brodogradnju smatra da je riječ o završenoj priči: Od nje nema ništa i radnici Uljanika koji su si našli novo radno mjesto, napravili su najbolje, loše je za one koji su ostali u Uljaniku.

Komentirao je činjenicu da nam BDP i dalje “bildaju” osobna potrošnja, turizam ali i stranci koji su speglali preko kartica 3 milijarde kn: Da nemamo turizma, nigdje nas ne bi bilo, kaže.

Santini smatra da ćemo cijenu rada smanjiti kad država shvati da je njezina odgovornost prema građanima na prvo mjesto a na pitanje kada ćemo provesti strukturne reforme i osigurati manje poreze ili prireze, odgovorio je da se to neće dogoditi dok je on živ.

Dao bi, kaže vlast onoj stranci koja bi rekla “naš je cilj da dobijemo rejting AA kao što to ima Slovenija”, a to je moguće rješenje. Hrvatska ima i znanja i resursa, moguće je napraviti ozbiljne iskorake, samo treba krenuti. Nije bitno dali će se dobiti politički poen, nego dali će hrvatskim građanima sutra biti bolje, kaže i naglašava kako je razlika među čovjeka i orangutana to što orangutan ima sadašnjost a čovjek budućnost.

Santini je komentirao još izbore i stanje u Hajduku te zaključio: Kad Hajduku krene, krenut će i hrvatskom gospodarstvu.

Facebook Komentari