Jelenić o slučaju Daruvarac: Zadarski ODO je pravilno postupio

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić komentirao je slučaj puštanja na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca.

“Da je drugačija kvalifikacija, onda po zakonu istražni zatvor može duže trajati. Trajanje istražnog zatvora ne može biti ključno za odluku”, rekao je Jelenić.

Na pitanje o kvalifikaciji kaznenog djela kao teškog ozljeđivanja, a ne pokušaja ubojstva, rekao je kako je prema informacijama kojima raspolaže ODO pravilno postupio.

“Kvalifikacije se u svim predmetima donose na temelju činjenica koje u trenutku donošenja odluke državni odvjetnik ima pred sobom. Prema informacijama koje imam odluka je pravilna. Podsjećam da je ODO u roku od mjesec i pol podiglo optužnicu i da je sve okolnosti kolega zamjenik ocijenio toliko otegotnim da je predložio kaznu od pet i pol godina. Vidljivo je da je kolega tužitelj ozbiljno shvatio predmet i predložio najveću moguću kaznu u zakonskim okvirima”, kaže Jelenić.

Što se tiče mijenjanja optužnice, rekao je kako je to odluka postupajućeg državnog odvjetnika koji je do kraja rasprave ovlašten mijenjati kvalifikacije.

Komentare u javnosti koja je zgoržena razvojem situacije u ovom slučaju, Jelenić ne doživljava kao pritisak.

“Ne vjerujm da komentari odvjetnika mogu izazvati pritisak na bilo koga u DORH-u. Ti komentari polaze od nepotpunog poznavanja stanja u samom predmetu”, kaže.

Nije htio komentirati jesu li promatrači u kafiću koji nisu reagirali na premlaćivanje djevojke sudionici u kaznenom djelu. Naglasio je tek da je prema informacijama koje ima ODO pravilno postupio.

Bez konkretnog odgovra bio je i na pitanja o internom nadzoru u DORH-u koji se provodi zbog izgubljenog spisa povezanog s aferom SMS.

“Nije završen interni nadzor u predmetu protiv nepoznatog počinitelja. Onog trena kad bude, javnost će biti izviještena. Ništa ne zapinje, normalno se radi”, rekao je.

Na pitanje je li Milijan Brkić dao iskaz DORH-u, Jelenić kaže: “Istraga je nejavna.”

Zbog slučaja Daruvarac zaiskrilo na sjednici zadarskog Gradskog vijeća: Izlazak tog psihopata slavljen je u kafiću. U kojem to gradu živimo?

Share This Article