Turudić o puštanju Daruvarca na slobodu: Šokiralo me kao građanina i kao oca

Ad

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić komentirao je dužine sudskih postupaka, nakon što je Darko Kovačević Daruvarac pušten da na slobodi čeka kraj suđenja za premlaćivanje djevojke u Zadru.

“Šokiralo me kao građanina i kao oca. Ovakve stvari su se mogle izbjeći i ne smiju se ponavljati i bude sumnje građana u pravni sustav RH. Postoje ti neki momenti koji su zabilježeni u kolektivnoj memoriji – rukovanja, guljenja krumpira, Tom Ford…” rekao je Turudić.

Nije htio ulaziti u postupak, ali rekao je da općenito suđenja predugo traju te da za to nije uvijek kriv samo rad sudaca ili samo nedostaci u propisima, nego je riječ o “konglomeratu”.

Dodao je da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković napravio dobar potez kad je najavio izmjene Zakona o kaznenom postupku.

“Poslao je poruku da mu je stalo i da se brine, ima zakonske ovlasti, nije govorio o postupku i prejudicirao nečiju krivnju. Pozdravljam najavu izmjene ZKP-a, ali to se trebalo napraviti ranije. Nužno je donijeti novi ZKP”, smatra Turudić.

Dodao je i da je policija dužna nadzirati provode li se mjere opreza nad Daruvarcem te da taj postupak može biti prvostupanjski završen u vrlo kratkom vremenu.

Osvrnuo se i na ročište u slučaju INA-MOL koje je zbog bolesti Ive Sanadera opet odgođeno.

“Taj postupak traje predugo, predugo za sve sudionike i za okrivljenika i za javnost i za oštećenike. Okrivljenik ima pravo na brzo pravično i pošteno suđenje, ako suđenje traje deset godina te garancije blijede i padaju u vodu. Novim ZKP-om se mogu spriječiti zlouporabe prava branitelja”, rekao je Turudić.

Darko Kovačević ima BiH državljanstvo, hoće li dočekati sljedeće ročište u Zadru

Sudac Mrčela odgovorio na pitanje je li normalno ovo što se događa u Zadru

Facebook Komentari