Povjesničarka umjetnosti o spomeniku dr. Tuđmanu: Loša skulptura na neprimjerenoj lokaciji

Spomenik dr. Franji Tuđmanu prvom Hrvatskom predsjedniku, izazvao je brojne kontroverze u javnosti. Naime, spomenik je u središtu Zagreba svečano otkriven uz prisutnost državnog vrha. Neki su toliko bili kritični da su dali ocjenu, kako je riječ o estetskom, ali i političkom užasu.

U emisiji „Studio 4“ o toj temi je govorila Jasna Galjer, s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog Fakulteta u Zagrebu.

“Stručna ocjena za ovaj spomenik je krajnje negativna. Riječ je o djelu koje intervenira u definirani prostor i pokazuje da je on vrlo političan. Dostupnost javnog prostora pokazuje koliko je društvo demokratično“, ističe Galjer.

“Riječ je o transferzali koja povezuje stari dio povijesti s novim. Tu je u blizini spomenik gradonačelniku Holjevcu, koji je zaslužan za početak izgradnje Zagreba preko Save“, govori Galjer i ističe kako “Holjevac gleda prema jugu, prema razvoju tadašnjeg grada i budućnosti, a spomenik Tuđmanu gleda na suprotnu stranu.“

Galjer smatra kako nema uporišta to da je spomenik Tuđmanu, trebao biti realističan da bi bio razumljiv svima. „Time se vraćamo u diskurs 19. stoljeća“, ističe.

“Mislim da je trg koji nosi ime predsjednika, svakako trebao biti mjesto za postavljanje njegovog spomenika. Odluka za postavljanje spomenika na sadašnje mjesto je potpuno neprimjerena. Radi se o lošoj skulpturi i neprimjerenoj lokaciji“, naglašava Galjer.

Galjer smatra kako smo nekada dosegli visoku razinu vizualne kulture, no da se to danas posve srozalo.

“Mi više nemamo kontrolne mehanizme koji bi onemogućili startanje procesa odlučivanja jedne osobe koja možda nije kompetentna, ali dobiva ovlast da odlučuje o svemu od početka do kraja“, naglašava.

“Postavlja se pitanje, zašto se spomenička plastika nekada mogla dobro i kvalitetno odraditi, a danas to nije slučaj“, ukazuje Galjer.

Facebook Komentari