Jedan čovjek, jedan rotor, jedna fontana, jedan spomenik….

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Ako na bilo koji direktan ili indirektan način živite od Bandića, to što je USKOK podigao još jednu optužnicu protiv njega ne treba vas brinuti ako znate kako završavaju optužnice protiv bivših komunističkih službenika te razine gospodarske moći u RH i ako znate da to realno nije optužnica protiv njega, niti protiv njegovih suradnika, pa čak ni protiv C.I.O.S.-a nego protiv daljnjeg izvora moći izvan RH, nomina sunt odiosa (nije to jedini slučaj).

Ako na bilo koji direktan ili indirektan način politički podržavate Bandića, teško da postoji razvoj događaja koji bi vas trebao brinuti. Vaša baza od oko 120-150.000 nedodirljiva je, jer to je dovoljno ne samo da gradonačelnik koji do 18. godine nije semafora vidio, a i asfalt je upitan, prođe u 2. krug nego i da u njemu pobijedi svakog protukandidata. Masa od oko 600.000 stanovnika s pravom glasa ima izlaznost oko 50% što je 300.000 od čega vaš čovjek iz Gruda osvaja spomenuti broj glasova. To čini tako što hrani zaposlenike gradskih službi, njihove obitelji, članove stranke, naivne birače koji prodaju glas za 10m2 asfalta i svojim selskim šarmom šačicu zaljubljenika koji se okupe pred Remetincem kad ga hapsi. To što to čini ne samo vašim nego i novcem nas preostalih 450-480.000 stanovnika Zagreba ne treba vas brinuti, jer mi smo ionako doslovno idiōtēs.

Ako ste na bilo koji direktan ili indirektan način zabrinuti za Zagreb, to ne trebate biti, jer u dobrim je rukama. Činjenica je kako sve što je Bandić od 1995. do danas učinio u gradu može biti promijenjeno preko noći. U eto skoro 20 godina vladavine on nije pokrenuo ni jedan nasušno potreban projekt počevši od energetske samodostatnosti grada, preko vodovoda, kanalizacije i smeća, do prometa i kulturnog identiteta. Kolodvori koji su u doba gradnje bili na rubu grada danas su u središtu i njihovo pomicanje do zračne luke i povezivanje tramvajem s centrom takav je primjer. Obnova vodovodne mreže, kanalizacije, opskrbe energijom još je jedan primjer (više od 30% pitke vode iscuri dok ne dospije do važe slavine, a dreki cure iz kanalizacije dok ne dospiju do željene destinacije koja također ima svoje poteškoće pa doslovno spavate na govnima). Spuštanje cestovnog i tramvajskog prometa ispod centra u smjerovima S-J i I-Z od recimo Zvezde do Glavnog i od Republike Austrije do Kvatrića (na razini izmještene pruge) uz zatvaranje centra i proizvođenje pješačko-turističke zone 24/7 treći je strukturni primjer, a ima ih u nedogled.

Ako na bilo koji direktan ili indirektan način mislite da je Zagreb napredovao za Bandića nije dovoljno kao prigradski seljačić buljiti u sjajne tramvaje, predivne fontane, spomenike, rotore, kružne tokove poput onog najidiotskijeg bubrežnog ispod Rebra na vuglu Petrove i Bukovačke i adventske kućice s razvodnjenim kuhanim vinom i kobasama koje se kupuju na tone po par lipa po komadu. Trebate se zagledati pod zemlju. Tamo je ono što omogućuje vaš život, treba se zagledati u donjogradska i gornjogradska dvorišta koja se preuređuju samo kad od toga koristi imaju dvojbeni investitori, negdašnji milicijski referenti, konobari po Njemačkoj i patnici od sinkope. Trebate se zagledati u visine. Tamo nema ničega pa čak ni žičare. Ima doduše azbestnih krovova po vrtićima i školama. Ima na stotine zatvorenih lokala po najužem centru. Itd. Nasuprot prvom dojmu, Zagreb je nazadovao, uskoro 20 Bandićevih godina, jer oportunitetni trošak nebavljenja strukturnim poslovima koji nadvisuju interese jednog čovjeka, jednog rotora, jedne fontane i jednog spomenika nadilazi sve granice čak i tog zgrudanog nečistog uma koji ni u 40 let f Zagrebu ni nafčil reči kaj.

Ako na bilo koji direktan ili indirektan način ne živite od Bandića i mislite i dalje trpjeti njegova selska, prigradska i malograđanska preseravanja, uostalom kao i njegovog de facto novog koalicijskog partnera na vlasti, onda komotno i dalje nemojte izlaziti na lokalne izbore. Da, vas 300.000. Plaćajte i dalje suludi prirez koji se troši na to da vaši troškovi života svake godine budu sve viši zbog postupaka tog indolentnog mužeka i njegove naprlitane svite. Šutite i čekajte dok vam voda ne dojde do grla, a zatim se iselite iz Hrvatske.

Facebook Komentari