Evo kakvo nas vrijeme očekuje sljedećih dana, a onda promjena pred blagdane

U utorak i srijedu uglavnom bez znatnije oborine, na Jadranu uz najprije jaku buru zatim slabije jugo, a na kopnu će zimskom ugođaju gdjegod pridonijeti i inje, uz već dobro znanu mjestimičnu maglu i hladnoću – koja će, srećom za većinu – biti manje izražena od ove u nedjelju i ponedjeljak ujutro, kada je temperatura zraka ponegdje bila i niža od -10 °C, u Osijeku i okolici uz snijeg na tlu čak i -15 °C, kao nikada još od početka ožujka, piše HRT.

U četvrtak je ponovno velika vjerojatnost kiše i snijega, u kopnenom području i poledice, a na Jadranu jakog juga. Od petka manje vjetrovito, ali još ponegdje uz oborine, te veliku vjerojatnost porasta temperature.

Ovo zatopljenje uoči blagdana još jedan su dokaz kako su prognoze za više od dva tjedna unaprijed još daleko od idealnih. Naravno, i sezonske su, koliko god sve češće uspješne bile – još daleko od savršenstva pa je stara međimurska izreka koju je od zaborava sačuvao mr. sc. Milan Sijerković, jedan od začetnika meteorologije na RTV Zagreb, preteče HRT-a, čiji je ispraćaj na zagrebačkom krematoriju u utorak, 18. prosinca u 13,35 sati i dalje aktualna: “Od decembarske zime i snega moči se nadati sega”…

Više o usjevima pokrivenim snijegom i još ponekom povezanom pučkom mudrosti, kao i drugim zanimljivostima iz svijeta poljoprivrede govorilo se i u Plodovima zemlje, u kojima je bila i posebna agrometerološka prognoza Marka Vučetića, dipl. ing. iz Službe za agrometerologiju DHMZ-a.

A Tomislav Kozarić, dipl. ing., meteorolog DHMZ-ove Službe za vremenske analize i prognoze pripremio je za HRT detaljnu prognozu po danima i područjima:

Utorak – hladno, na Jadranu i vjetrovito, ponegdje slabe oborine…

“U Slavoniji, Baranji i Srijemu će osim oblaka, ponegdje i magle, biti i sunčanih razdoblja, uz koja će najviša temperatura biti oko 0 °C. Najniža uglavnom između -8 i -5 °C, a vjetar većinom slab.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, ponegdje i maglu, osobito ujutro te prema kraju dana. Jutarnja temperaura od -6 do -3 °C, a poslijepodnevna od 1 do 4 °C.

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, a i u gorju uglavnom suho no oblačnije nego na Jadranu, ujutro mjestimice s maglom. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita prijepodne i olujna, pa treba računati na poteškoće u prometu. More većinom umjereno valovito i valovito. Najniža temperatura od -7 do -3 °C, uz more 1 do 5 °C, a najviša u gorju oko 0 °C, u unutrašnjosti Istre i na obali od 8 do 11 °C.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije tijekom jutra će se razvedriti, pa će veći dio dana prevladavati sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, na otvorenome i vrlo jak sjeverni vjetar, gdjekad vjerojatno na udare i olujni, uz i jače valovito more. Najniža temperatura od -3 °C u unutrašnjosti do 6 °C na otocima, a najviša oko 10 °C, u unutrašnjosti 3 do 7 °C.

U noći na jugu Hrvatske još mjestimice može biti malo kiše i susnježice, a zatim postupno smanjenje naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, ponegdje s olujnim udarima, uz većinom valovito more. Najniža temperatura od 4 do 6 °C, u unutrašnjosti i samo oko 1 °C, a najviša od 9 do 11 °C.”

Sredinom tjedna – promjenljivo i još relativno hladno, pa stabilnije i toplije

“U srijedu na kopnu većinom magla i niski oblaci, osobito u nizinama, gdje će se temperatura tijekom cijelog dana zadržavati uglavnom ispod 0 °C, uz čestu pojavu inja. U četvrtak i petak umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnim oborinama na granici snijega i kiše koja se smrzava na tlu, pa je osobito u četvrtak i velika vjerojatnost poledice. Od petka uglavnom bez oborine, uz porast temperature.

Na Jadranu u srijedu ujutro hladno, uz slabljenje bure, a poslijepodne jačanje juga, sa zapada i naoblačenje. U četvrtak i petak povremeno kiša, najprije na sjevernom Jadranu. Prolazno umjereno i jako jugo već do kraja četvrtka će oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, ponegdje i jugozapadnjak. U nastavku tjedna temperatura zraka još će malo porasti pa će najviša dnevna biti većinom viša od 10 °C, a kiša je moguća još i u subotu.”

Share This Article