Kujundžić: U Metkoviću je trebalo ranije intervenirati; Život po meni počinje začećem… Tražit ćemo od Ustavnog suda produženje roka

Ministar zdravstva Milan Kujundžić gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”. Odgovarajući na pitanja u vezi sa smrću devetogodišnjeg dječaka u Metkoviću, kazao je da se doista radi o tragediji te da će sutra ujutro inspekcija Ministrstva zdravstva vidjeti što se događalo u Splitu i Metkoviću, gdje je trajalo liječenje dječaka.

“Strašno je izgubiti dijete bilo kada, a posebno dijete koje je do prije 10-ak dana bilo zdravo i gdje ostaje u zraku je li se moglo više i je li propušten trenutak kada se moglo to prepoznati. Obavio sam brojne razgovore na tu temu. No treba službeno vidjeti gdje i kada se moglo prepoznati da je došlo do pogoršanja i je li se dijete trebalo uputiti u bolnicu”, rekao je Kujundžić i istaknuo da ne može prejudicirati. “Uistinu ostaje duboka bol i upućujem iskrenu sućut obitelji”, dodao je.

“U Samoboru je moguće napraviti test ima li dijete u krvi i nosnom brisu bakteriju ili nema”, kazao je urednik i voditelj Aleksandar Stanković, istaknuvši da to nije moguće učiniti u Metkoviću. Kujundžić tvrdi da “je nemoguće da je to tamo nemoguće napraviti, da je tako loše organiziran dom zdravlja. Ovdje se ne radi o nekoj pretrazi, već o tome gdje se moglo, pretpostavljam, prepoznati da dolazi do izrazitog pogoršanja stanja djeteta i kada treba raditi pretrage. Ako se nisu mogle učiniti u Metkoviću, mogle su se na sat vremena udaljenom Splitu ili Dubrovniku. Prema onomu što sam doznao čini mi se, da se u svakom slučaju trebalo ranije intervenirati”.

Na pitanje hoće li snositi odgovornost ako se pokaže da je sustav zakazao, Kujundžić je rekao: “U svakom slučaju, ako bi se vidjelo da je sustav zakazao, onda je to odogovornost mene koji sam na vrhu tog sustava i drugih koji su ispod. Ne želim braniti sustav. On ima slabosti koje popravljamo. No u ovome slučaju je stvar osobne odgovornosti. S druge strane, u Metkoviću u subotu prije podne imaju dežurstvo u laboratoriju”, istaknuo je.

U Omišu je jučer održan i prosvjed potpore 4-godišnjoj Nori Rogošić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Naime, ona još nije dobila lijek koji bi joj mogao pomoći. Ministar Kujundžić rekao je da je upoznat s time. “Svi bismo željeli dati djeci najviše što se može u određenom trenutku, ali indikacije ne postavlja ministar, već tijela na razini komisija HZZO-a, na razini centara u kojima se takva djeca liječe i algoritama u svjetskoj medicini, kazao je među ostalim. “Do prije nekoliko mjeseci nigdje nije davana Spinraza djeci na respiratoru, ali onda su neke države počele”, dodao je.

Govoreći o dijabetičarima i nekim njihovim strahovanjima da će ubuduće snositi dio cijene inzulina, Kujundžić kaže: “Isti je treman inzulina i bilo kojeg drugog lijeka u Hrvatskoj”. Objasnio je da “ne postoji mogućnost da bolesnik ne dobije besplatno lijek, kao neki drugi koji se naplaćuje”.

Govorio je i o depresiji i kazao da će ta bolest preplaviti svijet.

“U proračunu za 2019. godinu za izgradnju dječje bolnice osigurano je 10 milijuna kuna, ali taj se iznos može povećavati”, rekao je Kujundžić. “Dječja bolnica u Blatu je najvažniji zdravstveni projekt”, dodao je te spomenuo izgradnju i Nacionalne sveučilišne bolnice. Objašnjavao je financijsku konstrukciju izgradnje dječje bolnice.

Govorio je i o povećanom nedostatku broja medicinskih sestara, njihovim plaćama, proračunima za bolnice, listama čekanja pacijenata, smrtnosti od malignih bolesti.

Komentirajući apel roditelja djece s autizmom, kojim traže sustavnu brigu za djecu s autizmom, ministar je rekao da ja autizam kompleksan problem koji je u uzlaznoj putanji i radi toga pomažu i razvijaju centre diljem Hrvatske. “To ne znači da ne treba veći broj ne samo logopeda, već i psihologa, fizijatara, asistenata i to rješavamo u granicama mogućega i to dinamikom koju možemo razvijati”, rekao je.

Kujundžić se osvrnuo na zakon o medicinski pomognutoj oplodnji i uništavanju zametaka kojih je 15 000 u hrvatskim bolnicama, rekao je da je bitan novi zakon i na njemu će ustrajati. “To treba nastaviti jer Hrvatska ima mali natalitet”, rekao je. Dodao je da će ministarstvo predložiti da se broj postupaka koji plaća HZZO poveća s 4 i 6 na 10.

Na pitanje što sa zametcima kojih je u hrvatskim bolnicama 15 000, Kujundžić je rekao da to nije stvar pojedinca. “Stvar je svijesti, širine, dubine, intelektualne, duhovne, socijalne i postići u tome smislu maksimalni konsenzus”, dodao je.

“Život po meni počinje začećem i novi Zakon o pobačaju nije presudan. Ni jedan zakon neće riješiti problem. Imamo radnu skupinu vrlo kvalitetnih ljudi koji se bave tom problematikom – oni proučavaju i zakone i rezultate što su dali ti zakoni u zemljama EU-a, a i diljem svijeta od krajnje rigoroznih sa zabranama, do krajnje liberalnih. Da je to lagan i jednostavan odgovor, bio bi postignut u godinama iza nas. Tražit ćemo od Ustavnog suda produženje roka”, kazao je Kujundžić.

“Ja osobno sam protiv abortusa, međutim, zabrana nije riješila nigdje problem i zato zakon koji bi donio zabranu ništa ne bi riješio. Zakon sam po sebi neće riješiti, ali će doprinijeti da imamo što manje abortusa, da što manje majki se odlučuju na abortus, da imaju sigurnost”, naglasio je. Dodao je da će to ući u javnu raspravu u mjesecima koji su pred nama.

Osvrnuo se na svoju tužbu protiv Andrije Hebranga koji je tvrdio da je Kujundžić ’91. i ’92. proveo u Njemačkoj, a ovdje dolazio braniti doktorat. Kazao je da se ’91. javio kao dragovoljac, te negira dojam koji se stvara u javnosti da je lažni branitelj. “Dok su mnogi pjevali ‘Druže Tito, mi ti se kunemo’ ja sam znao što je Hrvatska, što je neovisna Hrvatska i kako ju treba stvarati. To što su neki svoje hrvatstvo i domoljublje pretvorili u svoje privatne biznise, to je druga stvar. Vjerujem u hrvatski pravni sustav i ovo kako se malo igralo i politiziralo na ovom postupku, mislim da je to nešto kako sud ne bi trebao raditi – idem u daljnji postupak, pa ćemo vidjeti”, dodao je.

Ministar je komentirao svoje prijašnje izjave da nije čuo da se kiretaža radi na živo, sada je pojasnio da to što on nije čuo za to, ne znači da se teorijski negdje nije dogodilo.”Uistinu, hrvatski zdravstveni sustav predviđa i algoritme u hrvatskoj ginekologiji da se pacijenticama, ako nema kontraindikacije, daje sustavna ili lokalna anestezija”, rekao je.

“Ne mogu znati pojedinačno svako pismo, a algoritmi su ti da pacijentica treba dobiti ili lokalnu ili sustavnu anesteziju, a to odlučuje liječnik u dogovoru s pacijenticom, i ovisno o statusu hitnosti pacijentice . Gdje god da se dogodio propust, neka prijave pa ćemo to sankcionirati”, dodao je.

Facebook Komentari