Kotromanović o zavrzlami oko F-16 C/D Baraka: To je aposlutno velika nekompetencija

Bivši ministar obrane komentirao je i novonastale probleme u nabavi izraelskih aviona F-16, piše RTL.

Hrvatska kupnja borbenih zrakoplova ovaj tjedan dobila je neočekivan zaplet. Ministar obrane Damir Krstičević ne zna ili ne želi otkriti ima li rješenje za nastali problem i sve prebacuje na države Izrael i SAD.

Zbog ugrađene izraelske elektronike u američke avione stigao je veto na kupnju iz Bijele kuće – čime je otvoren niz neodgovorenih pitanja koja bacaju sjenu na Hrvatsku.

O nabavi izraelskih borbenih aviona F-16 RTL je razgovarao s bivšim ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Prema vama posao nije bio transparentan – uslijedio je zaplet s Amerikancima – sumnjate li sada i na korupciju?

“Ja ne znam ništa o tome, je li bilo korupcije ili ne. Stalno smo postavljali pitanje zašto smo odabrali izraelsku ponudu kao najbolju, sada smo pametniji, iako smo to znali i prije – da izraelska ponuda nije sposobna, tako se to kaže u procesu nabave, nisu dokazali svoju sposobnost, oni su trebali biti isključeni. Po meni, trebali smo odabrati platformu F-16, američku platformu, imaju 400 polovnih aviona. Amerikanci su nama strateški partneri, oni su nam pomogli prije i za vrijeme Oluje, donacije od 500-600 milijuna eura tijekom stvaranja hrvatske vojske, oni su najkompetentniji…”

Tko je sada kriv, Izraelci koji su nas mogli upozoriti, hrvatski pregovarači koji nisu inzistirali na pisanoj potvrdi SAD-a da se avioni mogu prodati trećoj strani kao što je primjerice učinila Slovačka… Kako je moguće da je propušten takav detalj?

“Po malo su svi krivi. Izraelci nisu bili iskreni, oni su morali dokazati svoju sposobnost, a mi smo morali znati čitati to sve skupa, reći nemate ono što tražimo…To je aposlutno velika nekompetencija, jer je to ozbiljan posao, jedan veliki postupak javne nabave, moralo se voditi računa, nije se moralo žuriti, imalo se vremena sagledati sve u miru, vidjeti što zna koja ponuda, dobro procijeniti tu vrijednost i buduće korake…Sad smo gdje jesmo.”

Mislite li da će se SAD i Izrael dogovoriti ili će Hrvatska morati u novi natječaj?

“Vrlo je lako moguće da se Izrael i SAD dogovore. Možda će na nekom drugom poslu nadoknaditi što su izgubili, a možda ćemo na novi natječaj. Vjerojatniji je novi natječaj. Mi imamo već neke gotove ponude na stolu otprije, ne trebamo prolaziti postupak ocjenjivanja. Po meni bi to bila isključivo ponuda SAD-a. Ne moramo kupovati kompletnu eskadrilu jer i da ih dobijemo 12 do 2020. godine, mi nemamo pilote.”

Treba li ministar Krstičević odstupiti ako se ne potpiše ugovor do kraja godine?

“To je pitanje za premijera. Osobno, treba pričekati postupak do kraja da se vidi što će se dogoditi. Što se mene tiče, ja nemam ništa protiv da Krstičević, ako HDZ osvoji i drugi mandat, bude ministar obrane.”

Jeste li ljubomorni na vašeg nasljednika? Ministar Krstičević i ljudi oko njega to vama često imputiraju?

“Ja nisam imao nijednog savjetnika, ali baš razmišljam na što bi treba biti ljubomoran. Mene se kritiziralo žestoko. U vrijeme kada sam bio ministar pobjednička vojska nije bila pobjednička, bila je šaka jada. Sjećate se komentara predsjednice i sadašnjeg ministra obrane. Sjećate se mimohoda. Koje su to bile koalicije Vučića i HDZ-a u pokušaju opstrukcije mimohoda i miniranja proslave obljetnice Oluja. Sjećamo se šatora i nasilnih prosvjeda, gdje su većina aktera današnje scene ulazili i pomalo dolijevali vatru. Ja ne znam na što bih trebao biti ljubomoran, jesam li se trebao ponašati kao uvrijeđena frajla? Ja sam ponosan na svoj mandat. Mi smo za vrijeme našeg mandata pokrenuli najveće postupke modernizacije…Ja ću podržati i pohvaliti svaki projekt koji ide u jačanje obrambenih snaga Hrvatske.”

Što to remeti vaše odnose u miru kada ste bili korektni ratni suborci?

“Ne znam, možda savjetnici. Ja nemam problema, imamo jedan korektan odnos. Ali pozitivna kritika, moramo shvatiti da je dobra, ona je izašla iz raja. Ne treba gledati ništa osobno.”

Share This Article