Povorka učitelja i sindikata “Za sigurnu školu” na Trgu bana Jelačića: Tražimo status službenih osoba za sve odgojno obrazovne radnike

Učiteljske grupe Nastavnici organizirano i Školska zbornica, te Sindikat Preporod upozorit će povorkom i okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića na, kako kažu, sve teže sigurnosno i psihičko, ali i materijalno stanje u hrvatskom obrazovanju što ostavlja teške posljedice na sve sudionike obrazovnog procesa.

Profesor Ivan Plantić iz Vela Luke prozvao je s govornice odgovorne za stanje u obrazovanju:

“Vidite li među nama odgovorne za ovu situaciju?! Nema ih, nisu ovdje, njima je vikend. Ne želimo više slušati o preventivnim programima i radionicama, želimo konačno da odgovorni naprave ono za što su debelo plaćeni. Tražimo status službenih osoba za sve odgojno obrazovne radnike i da se svaki fizički napad na nastavno osoblje tretira kako se treba tretirati u svim civiliziranim državama”, poručio je Plantić “ljudima u grijanim uredima i foteljama koji su zadnji put u doticaju s obrazovnim sustavom bili kad su maturirali”.

“Pozdrav svim kolegicama i kolegama u osnovnim i srednjim školama Hrvatske, svim našim učenicima, roditeljima koji imaju svi pravo da rade sa djecom koja pohađaju sigurne škole. Činjenica je da to nije slučaj da većina škola nije sigurno, one su postale bojišnice devijantnih učenika, a nastavnici su im prve mete kao i djeca koja žele učiti”, poručio je s pozornice Franjo Dragičević, profesor Tehničke škole u Čakovcu koji je nasrnuo na učenika nakon provokacije.

Na Trgu se okupilo nekoliko tisuća osoba.

Organizatori su na sudjelovanje pozvali prosvjetare, roditelje, učenike i sve kojima je stalo do obrazovanja u Hrvatskoj.

Okupljanje pod nazivom “Za sigurnu školu” počinje na Trgu Republike Hrvatske između 11 i 11:30 sati, a nakon povorke nastavlja se na Trgu bana Jelačića od 12:05 sati.

U podne se na Trgu bana Jelačića okupljaju i “žuti prsluci Hrvatske”, a svoje su okupljanje najavili i na istoimenoj Facebook stranici.

“U subotu 15.12.2018.na Trgu bana Jelačića i diljem Hrvatske od 12 sati počinje okupljanje “žutih prsluka Hrvatske”, domaće inačice originalno francuskog pokreta koji već tjednima mijenja lice Francuske i cijele Europe.

Pokret se već proširio diljem kontinenta, a ciljevi su jednostavni: zahjeva se dostojanstven život građana. Oni odbacuju sve međusobne podjele i zajedno su stali nasuprot odnarođenih vlada.

Iako je pokret u Francuskoj postao vrlo nasilan zbog pokušaja vlasti da represijom uguši otpor, Žuti prsluci ne zagovaraju nerede. Prosvjedi su počeli vrlo mirno i dostojanstveno, sve dok se nije pokazala potreba za samoobranom.

U Hrvatskoj je pokret započeo Facebook grupom “Žuti prsluci Hrvatska”, u koju se u 48 sati učlanilo više od 8.000 osoba, a aktualno ih je preko 16.000. Administratori grupe su objavili zahtjeve, a članovi ih konstantno nadopunjavaju.

Poziva se na ujedinjavanje građana s jednim jedinim ciljem: dostojanstven život za SVE građane Republike Hrvatske. Je li došlo vrijeme da uspavani div – građani – sprovede prvi članak Ustava RH u djelo? On vrlo decidirano kaže: “Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu…”

Pozvani su svi, bez ikakvog politiziranja, ideologiziranja i strančarenja. Žuti prsluci su pokret građana za Hrvatsku i njene građane. A jedina podjela je: narod nasuprot vladajuće kaste”, stoji u objavi na Facebook stranici “Žuti prsluci Hrvatska”, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari