VIDEO Sabor o deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, Maras: Komšić je legitiman u BiH isto koliko je i Plenković u RH; Sjednica prekinuta i pozvana straža da izbaci Pernara

Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o Prijedlogu deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine.

Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost, ističe se u Deklaraciji koja poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.

Deklaracija ima šest točaka, cijeli dokument 20 stranica, u njemu se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH, piše HRT.

Željko Komšić je legitiman u BiH isto koliko je i Andrej Plenković u RH, rekao je Maras.

Činjenica da nažalost moramo donositi ovu Deklaraciju je potvrda neuspješne politike koju smo vodili prema Hrvatima u BiH. Kažete da ste i vi i Željko Komšić prolazni, ali od 1995. vi ste i dalje tu, rekao je Ljubiću SDP-ov Gordan Maras.

Možete li mi reći koji je interes hrvatskog naroda da koalira s Mirodaom Dodikom, koji smatra da je Ratko Mladić ratni heroj, negira pokolj Bošnjaka, pitao je Branimir Bunjac (ŽZ).

Uspjeh BiH je moguć izborom legitimnih predstavnika, i mi s njima svima moramo razgovarati, odgovorio mu je Ljubić.

Po tim istim pravilima je ranije Dragan Čović biran na tu funkciju. Što onda niste donosili Deklaraciju i što se onda niste bunili? Sad vas smeta što je izabran Željko Komšić. Hrvat da, ali ne član HDZ-a. To me podsjeća na situaciju iz 1997. godine kada Franjo Tuđman nije htio priznati četiri legalno izabrana gradonačelnika Zagreba. To je demokracija ala HDZ, rekao je SDP-ovac Nenad Stazić.

U deklaraciji ne vidim rješenje, niti mislim da će ga danas nakon rasporave koja će vjerojatno trajati cijeli dan. Treći entitet – to je jedini spas za hrvatski narod, rekao je zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

Očekujem kroz današnju raspravu da rasvjetlimo pitanja BiH. Jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu koje smo pokazali glede puta Hrvatske u EU i uključenje u NATO savez traži od nas da ovoj temi ne pristupamo nastranački već nacionalno.

Kome je upućena ova deklaracija? U prvom redu Hrvatima u BiH da im se da obećanje da 8 milijuna Hrvata u Hrvatskoj i izvan nje stoji iz njih, političkim elitama međunarodne zajednice, zainteresiranoj i nezaintersiranoj javnosti. Upućena je i elitama u BiH, dijelovima elita druga dva naroda koji rade na dekonstituiranju hrvatskog naroda, rekao je u uvodnom obraćanju zastupnicima Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

Uoči početka sjednice Hrvatskog sabora predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozdravio je Borjanu Krišto, predsjedateljicu Zastupničkog doma Parlametnarne skupštine BiH i studente iz Mostara koji će pratiti sjednicu.

Sjednica je prekinuta nakon vike Ivana Pernara i opomena predsjedavajućeg Milijana Brkića, koji je na kraju pozvao stražu.

Facebook Komentari