State Department poslao obavijest Kongresu o transferu trećoj strani izraelskih F-16 C/D Barak

Lockheed Martin F-16 C/D Barak

State Department poslao je obavijest Kongresu o transferu trećoj strani, kada je riječ o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, potvrđeno je HTV-u u Washingtonu.

Kongres sada ima 15 dana za notifikaciju transfera prema američkom Zakonu o izvozu oružja, piše HRT.

U Vladi su odlučni – proces nabave zrakoplova je u tijeku, a Izrael i SAD trebaju dati objašnjenje zašto je prodaja obustavljena.

Premijer Andrej Plenković naglašavao je ranije da nesporazum između tih dviju država Hrvatsku ne opterećuju.

Kako doznaje N1 iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, 11. prosinca američko Ministarstvo vanjskih poslova (State Department) formalno je obavijestilo Kongres o ovom slučaju, koji sada ima 15-dnevni rok za pristanak, po američkom zakonu o nadzoru nad izvozom naoružanja (Arms Export Control Act).

Iako određene detalje još treba razriješiti, State Department se nada da će suradnja svih uključenih strana dovesti do uspješnog razrješenja problema.

SAD odobrava prodaju naoružanja svojim partnerima kroz sustav za prodaju vojne opreme (Foreign Military Sales, FMS). Kao dio prodaje stranim državama, kupci moraju pristati da će tražiti pismeno odobrenje američke vlade prije bilo kakve prenamjene, modifikacije ili daljnje prodaje vojne opreme nekoj trećoj državi ili kupcu.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, SAD je odobrio tisuće takvih zahtjeva za tzv. Third Party Transfer (TPT), koji su se odnosili na sve of prodaje strreljiva pa sve do velikih složenih obrambenih sustava. Takva preprodaja vojne opreme se tretira transparentno, u skladu s interesima američke vanjske politike, s ciljem da se zaštiti integritet sustava naoružanja i da se osigura osjetljiva vojna tehnologija. U sklopu tog procesa, zahtjev za TPT može potaknuti dodatno preispitivanje u Kongresu ako vrijednost vojne opreme prelazi određeni iznos.

Kad se odobrava takav zahtjev, SAD obično traži od svojih partnera da vojnu opremu američke proizvodnje koju su nabavili kupnjom od SAD-a ili kroz neki drugi program vojne pomoći vrate u svoje izvorno stanje, ili da uklone sa nje bilo kakve dodatke koje je država kupac instalirala. Osim toga, SAD često surađuje sa državom koja je izvorni kupac kako bi se osiguralo da su vojnu opremu prije daljnje prodaje prikladno pripremile ovlaštene osobe.

Cijeli proces nalaže da je odgovornost za razumijevanje tih zahtjeva na državi koja želi prodati vojnu opremu američke proizvodnje trećoj strani, kao i za komuniciranje tih uvjeta zemlji koja od njih opremu želi kupiti.

Iako američka vlada u pravilu ne komentira ciljeve i namjere svojih saveznika pri nabavi vojne opreme, možemo reći da u širem smislu SAD snažno podupire napore Hrvatske kao članice NATO saveza u njenim planovima modernizacije, uključujući i kupnju F-16 aviona iz Izraela, navode iz veleposlanstva.

Facebook Komentari