Rad uništava, istraživanje pokazalo da bi jedna dobna skupina trebala raditi najviše tri dana tjedno

U zadnje vrijeme sve se češće spominje koncept četverodnevnog radnog tjedna, a nedavno ga je i uvela i jedna hrvatska tvrtka. No, znanstvena istraživanja pokazuju da treba ići i korak dalje, na samo tri radna dana, barem u nekim slučajevima.

Izvještaj objavljen u Melbourne Institute Worker Paper pokazao je da su stariji od 40 godina najproduktivniji kada rade tri dana ili manje. Kako piše Time, istraživanje je provedeno na 3000 muškaraca i 3500 žena koji su odgovarali na pitanja o svojim radnim navikama, rješavali kognitivne testove i donosili zaključke.

To znači da su morali čitati unatrag, čitati naglas i spajati brojke sa slovima u ograničenom vremenu. To im je išlo dosta jednostavno do 25 radnog sata, no kasnije je išlo sve slabije i slabije.

Jedno od najviše iznenađujućih rezultata je podatak da oni u mirovini ili nezaposleni postižu bolje rezultate na kognitivnim testovima inteligencije od onih koji rade više od 55 sati tjedno (klasično radno vrijeme je 40 sati tjedno).

– Mnoge države dižu dobnu granicu za odlazak u mirovinu, a shodno time ljudi rade gotovo cijeli svoj životni vijek. Stupanj intelektualne stimulacije mogao bi ovisiti o broju radnih sati. Posao je zapravo mač s dvije oštrice, s jedne strane može stimulirati moždane vijuge, ali s druge strane dugo radno vrijeme može uzrokovati stres i potencijalno oslabiti kognitivne funkcije – naglasio je jedan od autora istraživanja Colin McKenzie.

Tvrdi kako su „razlike u duljini radnog vremena posebno bitne kod očuvanja kognitivnih funkcija osoba srednje dobi“ te im preporučuje nepuno radno vrijeme, od najviše tri dana, prenosi novac.hr.

Share This Article