Plenković: Ili kupujemo zrakoplove kakvi su ponuđeni ili se natječaj poništava

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka Vlade s hrvatskim županima komentirao je zaključke sa sastanka, ali i druge aktualne teme.

“Današnji peti sastanak Vlade sa županima bio je posvećen za četiri važne teme: Gospodarenje otpadom i vodno gospodarstvo, razvojni sporazumi i fond za sufinanciranje projekata EU-a, promjene u sustavu državne uprave i upravljanje državnom imovinom”, rekao je premijer dodajući da je vođena vrlo otvorena rasprava između župana i ministara.

“Ono što je važno je opredjeljenost Vlade da zakonskim aktima jača ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske, smanjuje regionalne nejednakosti”, rekao je premijer.

“Surađivat ćemo pod dosadašnjim okvirom koji smo etablirali da bi se ojačale županije”, rekao je premijer.

Šibenski župan Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo pristupom vlade prema županima kao i “postupcima i procesima reforme koji rezultiraju decentralizacijom”, a dodao je i kako je postignut fantastičan rezultat.

“Ova godina završava kulmenom, najavom prepuštanja jednog dijela državne uprave županijama. Onime čime smo nekad upravljali, upravljat ćemo ponovno na bolji, racionalniji način”, rekao je Pauk zahvalivši premijeru i ministrima koji donose reformske zakone.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, za razliku od Pauka, nije zadovoljan.

“Porezna reforma nije dala rezultat što se tiče naprednih županija. Solidarnost je dobrodošla, ali na uprosječenje ne pristajem”, rekao je Komadina osobito ističući kako nije zadovoljan ministrom Tomislavom Ćorićem i njegovom retorikom što se tiče gospodarenja otpadom.

Komadina se dotaknuo i teme brodogradilišta.

“Nama je najaktualnija tema budućnost 3. maja”, rekao je, a s njim se složio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

“Već sam govorio o dobroj suradnji s Vladom, ali moram izraziti dio nezadovoljstva po pitanju porezne politike. Kad govorim o decentralizaciji, moram priznati da ne vidim decentralizaciju koja ide dalje od županija. Gradovi i općine ne mogu biti zadovoljni i ova Vlada se mora time pozabaviti ako želi nastaviti ovaj pozitivni trend. Ne mogu ne spomenuti 3. maj, očekujem odgovor i angažman države oko rješenja užarenog problema brodogradnje u našoj regiji”, rekao je Obersnel.

Na kritike čelnika Kvarnera premijer je uzrvatio podsjećajući da je “ova Vlada po pitanju decentralizacije napravila više nego bilo koja do sada”.

“Što se tiče 3. maja, molim vas da pobrojite što je država napravila ove godine i za Uljanik i za 3. maj. Da nije bilo aktivnosti ove Vlade ne bi bilo ni sanacijskog jamstva od 716 milijuna kuna koje je omogućilo sve plaće do u lipu, i za Uljanik i 3. maj. Sve što je isplaćeno radnicima osigurala je država”, rekao je premijer dodajući da je bivša uprava Uljanik grupe upozoravana da je plan restrukturiranja bio pun nedostataka, te da je to potvrdila i EK.

Premijer je naglasio i da je strateškog partnera izabrala uprava, a ne Vlada.

“Radimo s punom vjerom da hrvatska brodogradnja treba opstati i sve što smo dosad napravili ide u tom cilju. Međutim, stanje u kojemu se nalazi Uljanik grupa nije nimalo jednostavno”, rekao je Plenković.

“Politika koju vodi moja Vlada je odgovorna, solidarna i vodi računa o potrebama radnika”, rekao je.

Kratko je komentirao je temu nabavke izralskih borbenih aviona.

“Još jednom ću ponoviti: Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. RH je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a”, kaže premijer. Što se tiče troškova modifikacije aviona, premijer kaže kako ih neće biti.

“Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja”, govori premijer naglašavajući da su “stvari obavljene profesionalno”.

Na pitanje o sjednici Vijeća nacionalne sigurnosti, premijer je rekao kako će sjednica biti održana u ponedjeljak na Pantovčaku.

Što se tiče Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, Plenković smatra kako će biti usvojena jer je to “važna tema u ovim okolnostima”.

“Hrvti su u BiH konstitutivni narod i trebaju biti ravnopravni. Izigravanje onog što je dogovoreno u Daytonu nije dobro. Naša je poruka vrlo jasna, nijedna članica EU-a nije više angažirana na približavanju BiH Europskoj uniji. Za sebe mogu reći da nešto malo više od drugih znam o toj temi, pristupamo BIH u dobroj vjeri, ali očekujemo da položaj Hrvata kako konstitutivnog naroda bude respektiran. Nema ničeg ni prirodnog ni dobrog u tome da Bošnjaci Hrvatima izaberu člana Predsjedništva. Ako to nekom nije jasno, ponovit ćemo tisuću puta”, odlučan je premijer.

Na pitanje o oštrim porukama koje je proteklih dana razmijenio s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kaže: “Nije to osobno, bitno je da mi želimo i mislimo da bi bilo dobro da institucije i stranke u BiH provode odluku Ustavnog suda i postignu konsenzus oko izbornog zakona.”, prenosi N1.

Krstičević progovorio o tome što je zapelo s kupnjom izraelskih F-16 C/D Baraka i je li Hrvatska izmanipulirana

Facebook Komentari