Nasilje u školi – zašto nastavnici šute?

Je li u slučaju čakovečkog profesora i dvojice učenika zakazao sustav? Ima li u školama više nasilja nego što se prijavljuje? Treba li se napad na profesora tretirati kao napad na službenu osobu? O tome su U mreži prvog govorili sutkinja Lana Peto Kujundžić, psihologinja Gordana Buljan Flander i sindikalistica Sanja Šprem.

Ovaj je slučaj neočekivano izazvao veliku medijsku pažnju. Na žalost, sve su češći napadi na učitelje, ne samo od strane roditelja, nego i djece“, naglašava Sanja Šprem i dodaje kako je “ovaj slučaj bio okidač, da svi oni koji su proživjeli loše iskustvo u svom radu javno progovore o tome. Tek sada smo u stvari svjesni i zgroženi sa svim situacijama koje se dešavaju u školama.“ Šprem je rekla kako je nasilje u školama vrlo česta pojava, iako se o tome rijetko govori. “O tome treba javno prozboriti i da svaki puta od reagiramo, kao što je sada bila reakcija. Sigurna sam da bi tada takvih oblika nasilja bilo manje“, naglašava Šprem.

“Statistički kada gledamo kaznena djela, kada gledamo prekršajna djela, mi smo u padu i sa kaznenim djelima i sa prekršajnima, što će reći da maloljetnici čine manje kaznenih djela i manje nasilnih kaznenih djela“, ukazuje Lana Peto Kujundžić. “Slažem se da ne smijemo ni na koji incident, koji može biti i jedno neprilagođeno ponašanje mladog čovjeka, ne reagirati. Trebamo odmah reagirati na to, reći mu da je to nedopušteno, to je nemoralno ili to je prekršaj, te probati poraditi s njim, s njegovim roditeljem i cijelim razredom“, rekla je Peto Kujundžić. “Mislim da puno programa treba ući u škole i pomoći u ovom dijelu da doista zaustavimo prvo loše ponašanje djece i da im pokažemo da se mogu ponašati na drugačiji način“, naglasila je.

Gordana Buljan Flander je istaknula da ako “škola ne reagira i na najmanji oblik nasilja, u prvom osnovne, u drugom osnovne, onda će djeca dobivati poruku da je nasilje nešto što se tolerira.“ Smatra kako nastavnicima i djeci treba podrška stručnih službi škole i kolega. “Kada razgovaram s nastavnicima, oni se boje da neće imati podršku ravnatelja, da neće imati podršku stručnih službi i zato šute. Ne da šute samo u odnosu na nasilje prema sebi, nego šute i u odnosu na nasilje prema djeci“, naglašava Buljan Flander i dodaje kako “se dogodi da mi dijete iz sedmog, osmog razreda dođe u Polikliniku jer u školi sedam, osam godina nitko nije reagirao, a da su reagirali to nasilje ne bi eskaliralo.“

Sanja Šprem smatra da je sustav zakazao u čakovečkom slučaju i da je sve više nasilja u školama, a da je prevencija slaba. Gordana Buljan Flander je ukazala kako “vrlo često roditelji djece koja se nasilno ponašaju su nespremni za suradnju i oni su onda agresivni prema nastavnicima.“ “Moramo znati da čim je dijete nasilno, ako je žrtva ili ako je počinitelj, to je problem škole i problem cijeloga društva“, zaključuje Buljan Flander.

Facebook Komentari