Ministarstvo tvrdi da nije pritiskalo Svjetsku banku zbog Šavorića iz Grupe Borg, u čijem je uredu Plenković snimao predizborni spot

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odgovorilo je na upite N1 televizije o navodnim pritiscima dužnosnika Ministarstva na predstavnike Svjetske banke kako bi dodijelili poslove odvjetniku Borisu Šavoriću.

“Natječajni postupak za ugovaranje usluge provedbe projekta ‘upravljanja imovinom’ željezničkih društava proveden je zakonito, transparentno i sukladno proceduri Svjetske banke za odabir konzultanata.

Natječaj je provodila je HŽ Infrastruktura d.o.o temeljem Ugovora o zajmu, budući je riječ o jednoj od komponenti koje se financiraju Zajmom Svjetske banke kao dijelu Projekta održivih hrvatskih željeznica u Europi, a čija je provedba počela 2015. godine sklapanjem Ugovora o financiranju između Republike Hrvatske i Svjetske Banke.

Sve aktivnosti Projekta održivih hrvatskih željeznica u Europi, pa tako i implementacija projekta ‘upravljanja imovinom’ čija je provedba nužna i predviđena kao dio procesa restrukturiranja željezničkog sektora, trebale bi biti završene do 31. svibnja 2020. godine”, stoji u odgovoru Ministarstva.

“Natječaj za ugovaranje usluge provedbe projekta ‘upravljanja imovinom’ bio je prvotno pokrenut odmah po odobrenju zajma (2015.) te je već dva puta poništavan. Dakle, ovo je treći put da se pokušava ugovoriti provedba projekta ‘upravljanja imovinom’, projekta nužnog za restrukturiranje sektora i koji, kao što smo naveli, mora biti završen do kraja svibnja 2020. godine.

Odluku o tome tko će biti odabran na ovom natječaju donijet će Povjerenstvo koje čine predstavnici Ministarstva te tri željeznička društva i to temeljem ispunjavanja kriterija koji su postavljeni u javno objavljenom natječaju. Svaku odluku u pogledu provedbe cjelokupnog Projekta, pa time i ovu o odabiru ponuditelja, u konačnici odobrava Svjetska banka sukladno svojim procedurama.

Formulacije o vršenju pritisaka ili bilo kojeg oblika pogodovanja, a s obzirom na jasno postavljene kriterije i transparentnost postupka, odbacujemo i smatramo neutemeljenima”, kažu iz Ministarstva.

Konzorcij čiji je član odvjetnički ured Borisa Šavorića, u javnosti najpoznatijeg kao jednog od protagonista grupe Borg, prema istrazi Nacionala, najvjerojatnije će ubrzo sklopiti novi lukrativni posao vrijedan državnih 1,2 milijuna eura.

Nacional je, podsjetimo, u utorak ujutro je objavio kako su dužnosnici Ministarstva prometa vršili pritisak kako bi Svjetska banka izabrala upravo Borisa Šavorća za konzultanta u rješavanju imovinskim sporova u HŽ-u.

Plenković je spot Vjerodostojno snimio u borgovskom Šavorićevom uredu

Facebook Komentari