Dubrovčani šokirani ‘milijunskom’ sudskom odlukom: Neka lijepo traže odštetu od onih koji su nas napadali

Za potrebe obrane, kažu, iskorišten je tek jedan dio od navedenih 3 milijuna metara kubnih drva, tada uskladištenog u dubrovačkoj luci, piše RTL.

Dubrovnik mora platiti milijunsku odštetu sarajevskoj tvrtki čije su drvo potrošili na zaštitu grada tijekom bombardiranja 1991. godine. Tako ukratko glasi nepravomoćna presuda dubrovačkog Općinskog suda, kojom su u gradu šokirani. Misle da račun treba ispostaviti na neke druge adrese.

Sporno drvo je od granata štitilo građane i spomenike. Prema nepravomoćnoj presudi grad i država, sarajevskom Šipadu, zbog njegova korištenja, dužni su milijune.

“Koji su tuženici solidarno dužni isplatiti tužitelju iznos od nešto manje od 3 milijuna i 300 tisuća kuna”, izjavio je Vlaho Bošković, sudac i glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku.

Sarajevski Šipad, prije rata društvena tvrtka danas u stečaju, preko dubrovačke luke je pakirao i izvozio drvo. “Ako je u određenom vremenskom razdoblju neko tko nije vlasnik te imovine raspolagao tom imovinom, koristio tu imovinu itd., onda vlasnik ima pravo na odštetu”, pojasnio nam je Denis Omerović, stručnjak za međunarodno pravo.

U gradu su presudom šokirani. Za potrebe obrane, kažu, iskorišten je tek jedan dio od navedenih tri milijuna metara kubnih drva, tada uskladištenog u dubrovačkoj luci.

“Jedan dio drvene građe zavod za obnovu je iskoristio za zaštitu spomeničke baštine, a drugi dio je u potpunosti izgorio u skladištu luke Dubrovnik”, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Ne misli gradonačelnik ni kako je milijune teška presuda stigla na pravu adresu.

“Dakle, imamo podatke točno tko je bio agresor, kada se sve skupa događalo i mislim da račun treba ići na adresu nekih drugih država”, smatra Mato Franković.

Slično razmišljaju i građani Dubrovnika, koji su u svakom pogledu pretrpjeli ratnu štetu koju im nitko nikada nije platio.

“Neka lijepo traže odštetu od onih koji su nas napadali, koji su gađali ovaj grad, zbog kojih je ovaj grad izgorio na kraju krajeva i dobili smo ne samo ljudske žrtve nego i materijalne”, smatra Dubrovčanin Edi.

Sarajevski Šipad postupak je pokrenuo još u 90-tima. Od tada su u dva navrata grad i država dobivali sudske presude u svoju korist. “Ali bi ona značila za povjerioce stečajnog procesa. Dakle, ona znači za povjerioce koje će se namiriti iz ove stečajne mase”, izjavio je Mesud Bogilović, stečajni upravitelj Šipud Export Import.

“Međutim 2013. godine odlukom vrhovnog suda su ukinute obje presude i predmet vraćen u ponovni postupak”, kazao je odvjetnik grada Dubrovnika Maroje Kolendić.

Ploča se okrenula na stranu sarajevske tvrtke. Na posljednju presudu grad će uložiti žalbu. Spomenuta tvrtka odštetu za svoju imovinu potražuje i u Šibeniku, kojem zbog toga prijete i daleko veći troškovi, piše RTL.

Facebook Komentari