VIDEO Nasljednica dr. Franje Tuđmana na otkrivanju spomenika: Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što

Obilježava se 19. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana. Tom će prigodom biti otkriven njegov spomenik, postavljen u Zagrebu, na raskrižju ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice. Autor je akademski kipar Kuzma Kovačić, a na otkrivanje doošao je državni vrh. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se liječi od plućne embolije, unatoč najavama nije došao.

Svečanost je počela intonacijom hrvatske himne.

Kuzma Kovačić, autor spomenika poručio je “Ovo je kip živog Tuđmana, onoga koji ostaje s nama”. “Stari je to kip po svome kiparskom korijenu, ali novi po duhovnom porijeklu. Okrenut onome gore, transcedantalnome – kao što je novo sve što se odaziva na riječ ‘gore srca’, dodao je, prenosi HRT.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla je kako je danas povijesni dan.

“Možda smo ovaj trenutak predugo čekali. Prošlo je gotovo 20 godina od smrti dr. Franje Tuđmana. Nakon brojnih sukoba, vrijeme je da realno sagledamo suvremenu hrvatsku povijest i mjesto Franje Tuđmana u njoj”, kazala je Pavičić Vukičević.

“S povijesne distance vidimo svu veličinu ovog čovjeka i njegovu neizmjernu ljubav prema Hrvatskoj”, rekla je Vukičević dodajući i da Tuđman nije bio nepogrješiv, ali da velika djela velikana ništa ne može zasjeniti.

“U Tuđmanovu slučaju, to je Hrvatska”, rekla i dodala kako je ovaj spomenik simbolična gesta zahvalnosti i podsjetnik.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je cijeli hrvatski narod čekao godinama na spomenik Franji Tuđmanu.

“Pretrpjevši velika stradanja i opterećen nepravednim stigama hrvatski je narod u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj”, naglasila je predsjednica podsjetivši kako se Tuđman izložio progonu jer je znao da se bez žrtve ne može ostvariti ništa veliko te kako je Tuđman znao da se ključni povijesni trenutak ne smije propustiti.

“Ni trenutka nije zdvajao niti se dao pokolebati u svojim ciljevima”, rekla je dodajući i kako Tuđman nakon Oluje nije nadmeno trijumfirao nego je s otvorenom rukom došao u Vukovar.

“Prvi hrvatski predsjednik upisan je u našu povijest kao velikan i zadužio nas je za mnoga stoljeća. Naša je dužnost iskazivati čast njegovoj uspomeni”, rekla je predsjednica, prenosi N1.

“Hrvatski narod volio je svoga predsjednika”, rekla je Grabar-Kitarović ponavljajući Tuđmanove riječi: “Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što”.

Spomenik su otkrili članovi obitelji Tuđman i kipar Kuzma Kovačević u društvu predsjednice. Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je kip.

Na ceremoniji otkrivanja spomenika govorili su i Andrej Plenković, te Gordan Jandroković.

Uoči otvaranja spomenika na raskrižju Ulice Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice prosvjedovala je nekolicina građana, javlja HRT.

Facebook Komentari