Prihvaćen dokument o migracijama, Božinović za HRT: Moramo gledati u budućnost

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres otvorio je u Marakešu konferenciju koja je okupila predstavnike više od 150 država voljnih potvrditi Globalni kompakt o sigurnim i regularnim migracijama – tzv. Marakeški sporazum.

Ubrzo nakon uvodnih izlaganja Marakeški sporazum je usvojen.

“Nakon višegodišnjeg rada na ovom dokumentu, na koji do prije mjesec dana nije bilo neslaganja, postigao se dogovor da se krene u pitanje rješavanja izazova migracija predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice. S njime se sada moraju početi nositi međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi, koji su to propustili učiniti ranije”, rekao je ekskluzivno za HRT ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji predstavlja Hrvatsku u Marakešu.

“Hrvatska vodi suverenu politiku. Jasno smo se postavili po pitanju ilegalnih migracija, hrvatska granična policija je ne dopušta. No to nije dugoročno rješenje. Dugoročno rješenje može se postići jedino suradnjom ne samo sa susjednim zemljama nego i zemljama iz kojih ti migranti dolaze. Moramo iskoristiti alate koje imamo i kao članica UN-a, a prije svega kao članica EU-a, da utječemo zajedno s ostalim državama članicama da se europska politika angažira prema zemljama odakle dolaze migranti. Europa nije uvijek i na vrijeme bila svjesna izazova koji su joj pred vratima, tako je bilo 2015. i ne želimo da se to ponovi. Želimo da se to osvijesti u institucijama EU-a”, rekao je ministar Božinović.

“Dokument govori o tome da država može odrediti što su za nju ilegalne migracije, a što regularne migracije. Moramo gledati u budućnost, gledati prema generacijama koje dolaze, ne možemo im ostavljati nerjiešena pitanja da bi prikupili neki politički bod”, smatra.

Da se UN počeo ranije baviti ovim pitanjem možda ne bi bilo onoga čemu smo svjedočili 2015. godine. Ne možete spriječiti da migranti dolaze iz Afganistana ili Pakistana a da niste angažirani na rješavanju problema tamo gdje je on nastao. Kad oni dođu na granicu Europe onda niste riješili problem onda zapravo rješavate posljedice, izjavio je Božinović za HRT.

Svoje izlaganje Božinović će imati drugog dana konferencije, u utorak.

Konferencija za novinare zastupnika u Hrvatskom saboru Hrvoja Zekanovića u Marakešu

Share This Article