Komšić: Hrvatska dovodi u pitanje suverenitet BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić optužio je Hrvatsku da dovodi u pitanje suverenitet BiH, ističući kako na takav način nije moguće graditi dobrosusjedske odnose za koje se vlada u Zagrebu zauzima.

“Dobrosusjedski odnosi BiH i Hrvatske trebaju biti temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju, nakon čega se mogu otvoriti sva pitanja o kojima kao susjedi trebamo razgovarati. Međutim, ovo što radi Hrvatska prema Bosni i Hercegovini nije dobro, takva aktivnost poništava međusobno povjerenje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine, kroz negiranje njene suverene vlasti izabrane na izborima”, izjavio je Komšić za regionalnu televiziju N1. Bio je to njegov komentar istupa hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u kojemu je on u subotu problematizirao Komšićev izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i potvrdio kako neće odstupiti od zauzimanja za prava Hrvata u BiH.

“Hrvatska politika u u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik vlade, mi je nećemo pustiti”, kazao je Plenković u subotu, ističući da Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH.
On je odbacio i tvrdnje trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH Carla Bildta, Paddyja Ashdoowna i Christiana Schwarz-Schillinga da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH.

Plenković je tim povodom rekao kako nitko od Hrvatske bolje ne poznaje BiH niti joj je veći prijatelj i saveznik, konkretno pomažući i da ta zemlja podnese zahtjev za status kandidata za članstvo u EU-u.

Facebook Komentari