Deklaracija o položaju Hrvata u BiH diže tenzije između Zagreba i Sarajeva

Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u BiH koja, među ostalim, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog ustava i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji. Ovaj dokument ni za koga nije obvezujuć, ali jedno je sigurno, podići će tenzije između dvije zemlje.

Položaj Hrvata u BiH tema je koju Hrvatska nikada neće pustiti – nije mogao biti jasniji neki dan Andrej Plenković. HDZ inzistira na izmjeni Deklaracije o položaju Hrvata u BiH.

“Na zastupnicima je da iznjedre tekst koji misle da je kvalitetan, dobar, primjeren onim porukama koje naše predstavničko tijelo želi uputiti”, komentira premijer Andrej Plenković.

Službeni Zagreb osporava legitimitet Željka Komšića kao predstavnika Hrvata. Nije trebalo dugo čekati na njegov odgovor.

“Ovo što radi Hrvatska prema Bosni i Hercegovini nije dobro, takva aktivnost poništava međusobno povjerenje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine, kroz negiranje njene suverene vlasti izabrane na izborima”, kazao je Željko Komšić.

BiH se vjerojatno neće svidjeti Deklaracija kojom će pozvati na izmjene Ustava i izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“I sama činjenica da Hrvati evo već nekoliko izbornih ciklusa nisu bili u stanju biti predstavljeni po svojim legitimno izabranim predstavnicima vladama entiteta i predsjedništvu BiH dovoljan je razlog da se o tome očituje Hrvatska koja je potpisnica i Washingtona i Daytona”, kaže Božo Ljubić, iz Odbora za Hrvate izvan RH.

Deklaracija je preblaga i nedovoljno konkretna” tvrdi Milijan Brkić, ali i dio oporbe. Prva i zadnja verzija posve se razlikuju.

“U prvoj verziji Deklaracije imali ste posve konkretnu mjeru. Dopisno elektroničko glasovanje. Omogućit ćete aspolutno svim ljudima, svim Hrvatima izvan RH, da imaju mogućnost glasovanja, a ne ih tjerati po 10 sati i da se vraćaju s tog glasovanja”, kaže šef Mosta Božo Petrov.

Bivša ministrica vanjskih poslova posve je protiv Deklaracije.

“Mislim da je na više razina neprihvatljivo. Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutrašnje stvari BIH to je neprihvatljivo”, kaže Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova.

Andrej Plenković pokazao je neprijateljsko lice prema BiH, uvjerene su bošnjačke stranke.

“Možemo kazati da je ovo diplomatski rat protiv BiH, jedan udar na Bosnu i Hercegovinu koji vjerojatno može objasniti one Čovićeve izjave prije izbora ukoliko se ne usvoji izborni zakon pristupit ćemo planu B”, kaže Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Hrvatska je oštro reagirala i na pismo trojice bivših visokih predstavnika u BiH koji kažu da se Hrvatska miješa u tuđe unutarnje poslove. O tome je riječi bilo i na Vijeću ministara za vanjske poslove u Bruxellesu.

“Obzirom da je pismo instruktivno i da je otprilike instrukcija što bi Vijeće kao tijelo 28 suverenih država trebalo raspravljati i odlučivati, ali i u neke odluke EK, tako da zapravo očigledno pismo nije imalo efekt koje je željelo”, kaže Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

Iako Hrvatska uvjerava da BiH nema većeg prijatelja i saveznika, vrlo je vjerojatno da će se izmjenom Deklaracije dodatno pogoršati odnosi dvije zemlje, piše N1.

Facebook Komentari