Sve za more – sajam ribarenja u Poreču

Iako Hrvatska nije ribarska velesila, ribarenje, pogotovo na Jadranu, uvijek je bila važna privredna grana. Posjetili smo 12. međunarodni sajam ribarenja „Cro Fish” održan u Poreču gdje se okupila sva ribarska elita. I čak 92 izlagača. Predstavlili su 280 poznatih svjetskih brendova opreme, alata i odjeće za ribarski i nautički segment.

Iako je moderna ribolovna oprema danas više nalik na sofisticirane instrumente za svemirska istraživanja, još uvijek obveznu opremu svakog ribolovca čine i vesla. “To vam je kao pomoćna guma u autu”, kaže proizvođač vesala iz Trpnja Ante Milinović. Kaže – najbolja su ona drvena, a njegova vesla ručno su izrađena prema obiteljskoj tradiciji.

Uz vesla svaki ribar ima i mreže. No one se već odavno ne rade ručno. Rade se na Tajlandu u Con Cainu gdje je najveća tvornica na svijetu sa 12 tisuća radnika. A zbog lošijih uvjeta ribarenja čini se da je idealan ribarski alat – vrša. “Ono što je bitno je da vi dok spavate riba se lovi. Di ćeš bolje, vezano za dalmaciju i i naše navike”, kaže Zdenko Jakus, proproizvođač sklopivih vrša.

Uz ostale alate i ribarske mereže na Cro Fishu je predstavljena i mreža ronilačkih centaraza Istarsku županiju – Diving Network. Osim u bazenu gdje su svi posjetitelji mogli besplatno zaroniti, ronilo se i u moru, i to na natjecanju u podvodnom ribolovu za Kup Istre. A u ribljim specijalitetima i dobrom vinu svi posjetitelji mogli su besplatno uživati u gastro zoni u kojoj su izvrsnu hranu kuhali vrhunski kuhari.

Ribolov je vještina koju bi trebali poznavati svi pomorci. Pa tako i kadeti pomorske škole čiji je školski jedrenjak „Kraljica mora” uveličao događaj. Cro-fish je podržala i Hrvatska ratna mornarica čiji je ophodni brod obalne straže „Hrvatska Kostajnica” oduševio ponajviše djecu.

Trodnevni je događaj izvan turističke sezone obogatio istarsku svakodnevicu i okupio zaljubljenike u ribarenje i more. Zbog lošeg vremena ribarske su koće ostale u kraju na vezu, a njihovi vlasnici guštali su na Cro-fishu, tako su zadovoljne ostale i ribe u moru i ribari.

Share This Article