Račanov sin: Predsjednica je u silaznoj putanji, spreman sam pomoći Milanoviću

Ivan Račan, sin pokojnog premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, kaže da je spreman pomoći Zoranu Milanoviću da pobijedi Kolindu Grabar-Kitarović te postane predsjednik države ako se, naravno, odluči na kandidaturu.

Kakve su šanse da Zoran Milanović pobijedi u utrci za predsjednika?

“Kako stvari stoje, jako dobre. Trenutačno nema profiliranih kandidata na liberalno-lijevoj strani, a sve je manje vremena do izbora, tako da su i Milanovićevi izgledi svakim danom sve veći”, kazao je Račan u razgovoru za Večernji list.

Prije samo pet mjeseci to je izgledalo kao izgubljena bitka i da predsjednica drugi mandat osvaja glatko?

“Dvije su se okolnosti razbistrile. Prva je okolnost da je predsjednica dostigla svoj trenutak najveće popularnosti na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a postoji staro pravilo da morate biti najbolji onda kada su izbori. Nema koristi biti na vrhuncu onda kada nema izbora. Predsjednica je sada u silaznoj putanji zbog cijelog niza razloga. Vjerojatno je najveći taj što je predsjednička funkcija bez ovlasti, ona nema što raditi. To je i druga okolnost. Postojeći sustav svakog predsjednika čini paradnim predsjednikom, a daje mu veliki legitimitet izravnim izborom. To treba mijenjati. Postojeći sustav svakog predsjednika vodi u veliku popularnost na početku mandata uz neke bljeskove u sredini mandata i padanje prema kraju kada se mora rezimirati što je to predsjednik napravio, a u suštini nema se što za reći. Bez ovlasti nema se što ni raditi.”

Milanović kao ‘paradni predsjednik’, je li to za njega?

“Poznavajući ga, on bi tu funkciju obnašao na svoj način. Napravio bi to vrlo zanimljivim za javnost i medije.”

Je li Milanoviću pametnije da ide na izbore kao nestranački ili kao SDP-ov kandidat?

“Interes SDP-a trebao bi biti da ima svojeg ili podrži kandidata koji će postati idući predsjednik države. Međutim, SDP je zarobljen u agoniji. SDP je u ovom periodu već morao odrediti svoju platformu za predsjedničke izbore i otvoriti proces za izbor kandidata. Ništa od toga nije napravljeno. Ide se prema euroizborima po inerciji. To je zapravo stihija u kojoj nije moguće reći što Zoran Milanović, ako ide u kandidaturu, treba napraviti. Treba li on otići u SDP tražiti podršku ili dopuštenje? Je li mu podrška SDP-a korisna ili štetna? Ne znam odgovore na ta pitanja, ali nadam se da ima još dovoljno vremena da se sve to popravi. Ne bi bilo dobro da Milanović ide u predsjedničke izbore bez ikakvog upliva SDP-a. To ne bi bilo dobro i pokazivalo bi da je on potpuno odbačen od SDP-a ili potpuno izvan SDP-a. Ipak je on bio predsjednik stranke dugi niz godina i predsjednik Vlade i zato bi se morao naći način za suradnju.”

Povratak slučajnog premijera slučajne države na slučajni Pantovčak: Slučaj naš kao bezbroj slučajeva oko nas

Hoće li Plenković zaista pomoći Milanoviću na izborima? Slični scenariji već su se događali

Facebook Komentari