“Na suprotnoj strani” – prosvjed protiv podizanja spomenika Franji Tuđmanu

Na Međunarodni dan ljudskih prava, u ponedjeljak, 10. prosinca u 14 sati, na Sveučilišnoj livadi u Zagrebu, nedaleko od novopodignutog spomenika predsjedniku Franji Tuđmanu, okupit će se prosvjednici pod motom “Na suprotnoj strani”.

Okupljanje organiziraju i podržavaju Inicijativa mladih za ljudska prava, stranka Nova ljevica, Braniteljska udruga Vidra – veterani i društvena akcija, Građanski odbor za ljudska prava, Antifašistička liga Republike Hrvatske, Udruga Pozitiva, Ženska mreža Hrvatske, Radnička fronta, Socijalistička radnička partija te brojne osobe iz javnog i kulturnog života.

Kako piše u najavi, cilj prosvjeda je ukazati da “ne treba podizati spomenike u čast Tuđmanu koji je zaslužan za zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama, čemu je pridonijela huškačka i šovinistička politika stranke na čijem je čelu bio”.

Organizatori također ističu da je kriv za zločinačku prirodu sudjelovanja Hrvatske u ratu u susjednoj Bosni i Hercegovini kao i za uspostavu autoritarnog poretka i zatiranja demokratskih procesa, osobito zatiranja slobode medija i kritičkog građanskog djelovanja te za koruptivni model privatizacije društvene imovine u korist 200 obitelji.

“Posljedice takvih ‘zasluga‘ danas osjećamo u Hrvatskoj kao zemlji neuspješne demokracije i ekonomije iz koje se masovno bježi s putnom kartom u jednom smjeru, a oni koji ostaju sve teže ostvaruju svoja elementarna ljudska prava”, navode organizatori.

“Ako već trebamo podizati spomenike, smatramo da je došlo vrijeme za podizanje spomenika svima koji su stradali kao nevine žrtve državničke politike hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Vjerujemo da je sazrelo vrijeme da u Zagrebu, u Hrvatskoj, konačno pokažemo suosjećanje, a ne nadmoć, da propitamo što su naše pobjede, a što porazi, da se umjesto pobjedničkom vojskom hvalimo i ponosimo kreativnom i hrabrom mladošću koja želi ostati ovdje, u zemlji koja ju neće gušiti i ušutkavati”, ističe se u najavi, prenosi N1.

Facebook Komentari