Direktorici Huaweija prijeti 30 godina zatvora, tužitelji tvrde: Počinila je prijevaru

Financijsku direktoricu Huaweija Meng Wanzhou, uhićenu u srijedu u Vancouveru, čeka potencijalna kazna zatvora od 30 godina, piše Guardian.

Kanadski tužitelji tvrde da je počinila prijevaru i lagala o vezi između Huaweija i njihove tvrtke kćeri SkyCom koja je prodavala telekomunikacijsku opremu zemljama pod sankcijama.

Na sudu u Vancouveru jučer se raspravljalo hoće li kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeia biti puštena na slobodu uz jamčevinu ili zadržana dok istraga traje. Iako se odluka suda očekuje u ponedjeljak, argumenti tužiteljstva bacaju novo svijetlo na cijeli slučaj.

Tvrde oni da je financijska direktorica bila uključena u prijevaru jer je pokušavala uvjeriti bankare da su Huawei i SkyCom, odvojene tvrtke. Između 2009. i 2014. godine, kako kažu, tvrtka SkyCom korištena je kako bi se “zaobišle” sankcije i sklopili poslovni dogovori s državama pod sankcijama, uključujući telekom kompanije u Iranu. Vezu između dviju kompanija potvrđuju i bankovni podaci, ali i činjenica da su zaposlenici SkyComa koristili e-mail adrese Huaweija.

Tužitelji su, također, od suda zatražili da se zahtjev za jamčevinom odbije jer je obitelj Meng izrazito bogata, a potencijalna i drakonska zatvorska kazna od 30 godina mogla bi je ponukati na bijeg.

– Bogatstvo ne može biti argument protiv jamčevine – ustvrdili su njezini odvjetnici pokušavajući prikazati da Meng boluje od visokog tlaka i apneje i da joj nije mjesto u pritvoru. Bijeg bi bio sramota za nju, njezinu obitelj i Kinu, kazali su u sudnici.

Da je SkyCom zaista bio tvrtka kćer drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu, odvjetnici nisu porekli. Međutim, tvrde, kada je Meng zasjela na mjesto članice upravnog odbora tvrtka se odcijepila.

Slučaj uhićenja Meng opet je u prvi plan bacio odnos Pekinga i Washingtona i to baš u trenutku kada je počeo rasti optimizam. Naime, Donald Trump, predsjednik SAD-a i kineski lider Xi Jinping nedavno su, na summitu zemalja G20 u Buenos Airesu, pristali smiriti tenzije i proglasiti carinsko primirje u trajanju od 90 dana. Iskra sukoba opet se razbuktala nakon oštre reakcije iz Kine koja je zatražila promptno puštanje Meng i Kanadu optužila da djeluje pod pritiskom SAD-a.

Prema pisanju Guardiana, i Kanada se tako našla u nezavidnom položaju. S jedne strane, mora odgovoriti na zahtjeve SAD-a, susjedne zemlje i najvećeg trgovačkog partnera, a s druge strane riskira dodatno naljutiti istočnu supersilu s kojom, u zadnje vrijeme, pokušava pojačati veze, prenosi Jutarnji.

Dok su Trump i Xi pregovarali o trgovini SAD-a u Kine, uhićena šefica Huaweija zbog sumnje na kršenje sankcija protiv Irana

Facebook Komentari