MORH u priopćenju razjasnio Plenkoviću i ostalima gdje je zapelo s izraelskim F-16 C/D Barak

Vezano za medijske napise pod naslovom “SAD blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj” i sl., u cilju istinitog i objektivnog izvješćivanja javnosti, Ministarstvo obrane dužno je reagirati.

Ministarstvo obrane RH nije dobilo službene informacije o tome, a kada će ih dobiti, o istom ćemo upoznati javnost.

Sjedinjene Američke Države su dokumentom dale pristanak Državi Izrael da može Hrvatskoj nuditi izraelski visenamjenski borbeni avion F-16.

Država Izrael se u ponudi pismeno obvezala da će Hrvatskoj isporučiti avione F 16 sa NATO kompatibilnom opremom te da će se produženje životnog vijeka aviona napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača.

Također, Država Izrael se pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael.

U skladu sa svim navedenim, Republika Hrvatska je provela transparentan i zakonit proces, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 i ispoštovala sve obveze sa svoje strane.

Veleposlanstvo SAD-a tvrdi da traže rješenje

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je da s Hrvatskom i Izrealom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16, nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacije da Amerika blokira taj posao.

Iz američkog veleposlanstva danas poručuju da “surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano za detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16”.

“Tijekom pregovora bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bismo pristali na sklapanje ugovora”, naglašava američka strana.

“U ovim trenucima aktivno surađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bismo dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja, navodi se u priopćenju.

Plenković o izraelskim zrakoplovima i embargu SAD-a: Mediji su se raspisali temeljem neke informacije s nekog portala

Trump ruši Krstičevićev san o nabavi aviona, iz američkog veleposlanstva poručuju da se traži rješenje

Trumpova administracija blokirat će hrvatsku kupnju vojnih zrakoplova F-16 Barak od Izraela

Facebook Komentari