Dumbović protiv problema, migranata, i nuklearnog smeća, ali zato HDZ-ov Žinić dovodi migrante kod Petrinje

Grad Petrinja odbio je zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova za izdavanjem građevinske dozvole po pitanju obnove potencijalnog prihvatilišta za migrante u Maloj Gorici. Potvrdio je to jutros petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Na pitanje novinara je li komunicirao s Vladom ili MUP-om Dumbović je odgovorio : „Kontaktirali su lokalnu zajednicu, podnijeli su zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i ono što vam mogu reći je da je ona u ovom trenutku odbijena“, kazao je Dumbović te podsjeća kako je MUP nedavno poslao zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole.

„Jutros sam dobio informaciju od svoje pročelnice da zahtjev nije potpun i mi smo taj zahtjev odbili. Ono što ja dajem preporuku u ovom trenutku da tu nadležnost ima Republika Hrvatska, Ministarstvo graditeljstva, i tu nadležnost ima ministar da izda tu dozvolu. Tu toplu preporuku dajem, ali ima Županija i župan. Moj prijedlog je evo pošto smo mi odbili i što nije zahtjev potpun da oni izdaju tu dozvolu“, dodao je Dumbović te ističe kako je sada sve na državi koja će odlučiti gdje će se što raditi, kao što je istaknuo da niti odluke Gradskog vijeća niti Gradske uprave tu ne vrijede.

Mi smo htjeli na Gradskom vijeću dati jednu preporuku, htjeli smo napraviti jednu deklaraciju s kojom dajemo do znanja da nam se ne može nešto raditi što nije prihvatljivo u ovom trenutku za Petrinju. Suosjećam se sa svima onima koji dolaze u Hrvatsku, a dolaze na neki način bez reda. Nama je dosta da budemo destinacija i da kroz Petrinju imamo vlak bez voznog reda i da netko ispadne i ostane. Želimo vlak sa voznim redom, da znamo tko dolazi, zašto dolazi, koliko ih dolaze i da možemo biti kao civilizirano društvo. Za mene je u Petrinji previše frustracija i ne želimo biti destinacija svih problema, uključujući i destinacija nuklearnog smeća“, istaknuo je Dumbović.

Dodaje kako on nema ništa protiv nikoga te ističe kako je Petrinja grad gostoprimstva. „Međutim kada nešto dolazi, a ne znamo što dolazi i na koji način dolazi. Moja slika je izašla na svim portalima sa slikom mudžahedina. Mene su svi u obitelji pitali dovodim li mudžahedine. To za mene nije prihvatljivo da se vodi politika, da o tome odlučuje gradonačelnik, a ne odlučujem o tome baš ništa. Želim da odluče građani Petrinje“, kazao je Dumbović.

Upravo o potencijalnom smještanju migranata u prognaničko naselje Mala Gorica kraj Petrinje bilo je danas govora na zajedničkom sastanku gradonačelnika Dumbovića i predsjednice Grabar Kitarović. Dumbović je istaknuo kako je Predsjednica prvi puta čula danas za moguće smještanje migranata u Maloj Gorici.

„Moj stav tu nije toliko bitan i ja sam svjestan političar, i kao prognanik mogu se suosjećati sa jako puno ljudi. Ne bih volio da ovdje u šumi netko ostane sa svojom djecom i da se smrzne i da mu ja ne dam pomoć. Međutim, da mi ovdje budemo trajna destinacija za sve moguće frustracije iz bivših država i ostalih dijelova Europe, to za mene nije prihvatljivo. Posebice što mogu reći u ovom trenutku, da Petrinja ima toliko socijalnih problema, to daje jedan nemir i nešto što mora doći u ono područje gdje imaju, ja bih rekao one vrijednosti gdje su standardi puno bolji, a ne standardi ovdje koje uopće nemamo, da sa prognanicima dobivamo nove probleme“, kazao je Dumbović.

Podsjeća kako smo upravo u tom prognaničkom naselju u Maloj Gorici imali doseljene Hrvate s Kosova koji su sada smješteni u Dumačama i kojima je država dala nove satove za struju i vodu te ostalo, a sada ti isti doseljenici kucaju gradonačelniku na vrata. Dumbović poručuje kako je to država ostavila sada njima u nasljeđe, piše portal53.hr

No, Sisačko moslavački župan Ivo Žinić novinarima u Petrinji kazao je da će ipak tamo biti prihvatni centar za prtstotinjak migranata, koji će biti prebačeni iz Zagreba.

U tišini Plenkovićeva vlast gradi u Hrvatskoj veliki prihvatni centar za migrante, evo gdje

Facebook Komentari