Trumpova administracija blokirat će hrvatsku kupnju vojnih zrakoplova F-16 Barak od Izraela

Lockheed Martin F-16 C/D Barak

Portal Axios javlja da će Trumpova administracija blokirati hrvatsku kupnju vojnih zrakoplova F-16 Barak od Izraela.

Autor teksta Joel Rubin, ujedno i bivši dužnosnik u administraciji Baracka Obame tvrdi da je dobio informaciju izraelskih dužnosnika kako Trumpova administracija blokira pola milijarde dolara vrijednu kupnju izraelskih F-16 vojnih zrakoplova.

Prema tekstu objavljenom na portalu Axios , američki dužnosnici tvrde kako je Izrael bio neiskren i pokušao zaraditi na račun SAD-a. Izraelski premijer Netanyahu je navodno o ovoj temi s državnim tajnikom Mikeom Pompeom razgovarao u Bruxellesu u ponedjeljak, i ovaj mu je rekao da se ne protivi prodaji, ali da je blokira američki ministar obrane James Mattis.

Podsjetimo, SAD mora dati dopuštenje Izraelu za prodaju zrakoplova trećoj zemlji tj. Hrvatskoj. Navodno je Trumpova administracija bijesna jer su Izraelci unaprijedili stare zrakoplove modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorili Hrvatsku da kupi njihove zrakoplove, a ne američke. Amerikanci tvrde da Izrael nije smio prodavati zrakoplove bez njihov pristanka, a pogotovo ne na natječaju na kojem se i SAD natjecao.

Prema Rubinovim informacijama, navodno je i hrvatska strana bijesna jer je posao zapeo i poslana je poruka Izraelicma da riješe problem što je prije moguće, prenosi n1, inače CNN-ova franšiza.

Facebook Komentari