Nakon kaosa u Saboru sastao se Odbor zbog Reinerovog vođenja sjednica

Nakon što je u srijedu sjednica Sabora prisilno prekinuta kada su zastupnici oporbe okružili govornicu kako bi “zaštitili” Mostovog Miru Bulja od izbacivanja iz sabornice, hrvatski parlamentarci i danas nastavljaju s međusobnim prepucavanjima.
U četvrtak ujutro na inicijativu SDP-ovog Saše Đujića sazvana je sjednica saborskog Odbora za Ustav. On tvrdi da je Željko Reiner tijekom predsjedavanja sjednicom u utorak, kad se raspravljalo o mirovinskoj reformi, prekršio Poslovnik.

Naime, prema tvrdnjama oporbe, Reiner tijekom vođenja sjednica Sabora ima dvostruke kriterije. Jedne za zastupnike vladajućih, druge za oporbenjake. Konkretno, oporba ga optužuje da tijekom spomenute sjednice nije opominjao zastupnike HDZ-a kada bi govorili bez dopuštenja, a zastupnike oporbe jest. Najviše one SDP-a i Mosta.

SDP-ovim zastupnicima smetaju i Reinerovi postupci sa sjednice u srijedu, koja je prekinuta nakon što je oporba zaposjela govornicu.
HDZ tvrdi da se Odbor danas uopće nije trebao sastati jer Đuijć nije formalno obavijestio da će tražiti mišljenje Odbora, a on kaže kako to nije mogao jer mu je bila oduzeta riječ. SDP-ov Peđa Grbin tvrdi da je Đuić ispunio sve formalne pretpostavke za sazivanje Odbora, piše N1.

Reiner je pred Odborom rekao kako “priznaje da ponekad striktno tumači Poslovnik”.
“Kad pokušam ležernije, onda on veli da ga tumačim previše ležerno. Nikad zadovoljni. Pokušavam naći neku zlatnu sredinu, i ne reagirati na prvu loptu”, rekao je pred Odborom nasmijani Reiner.
Đujić ga je upozorio da je očito počeo davati drugu opomenu (i oduzimati riječ do kraja dana) kad ga zastupnici upozore na kršenje poslovnika.

“To je problem koji postaje pravilo. Ako vas netko upozori na povredu Poslovnika… Vi na taj način uvodite strah među zastupnike da neće dizati povredu poslovnika”, rekao mu je Đujić.

SDP-ov Gordan Maras upozorio je Reinera na “navijanje” vladajućih zastupnika i na “deranje” koje prozvani potpredsjenik Sabora povremeno usmjerava na oporbene zastupnike.
“Što se tiče mog odnosa spram vas ili bilo koga drugog, ja nema osobnih odnosa, ali ne toleriram i neću nikad tolerirati vikanje, deranje i nepristojnost. Ja se nikad ne derem, ali vi se derete često kad ne dobijete riječ. Ne možete se tako ponašati, to nije parlametnarni način ponašanja. Sve se može reći i svako može reći, ali na način da ne napada nikoga i ne vrijeđa. Naravno da postoje različita mišljenja, to je ljudski. Međutim, radi se o načinu, a način je često jako važan, osobito u parlamentu”, rekao je Reiner naglašavajući da se nekih pravila mora pridržavati.
“Meni je stalo do digniteta Sabora”, kaže Reiner.

Nakon sjednice Odbora Maras je rekao novinarima kako “na kraju sam Reiner ostao s još jednim zastupnikom koji je glasao”.
“Ovako kako funkcionira Odbor za Ustav, normalno da se to preslikava i na sabornicu. Ako nema normalnog vođenja i vrijede različiti kriteriji za opoziciju i vladajuće, normalno da se to događa. Isključiva je odgovornost onih koji vode sjednice”, kaže Maras.
Na pitanje vode li drugi sjednicu bolje, Saša Đujić je rekao kako je činjenica da su opomenama najviše izloženi zastupnici oporbe.

“Sad nam se počelo već govoriti da pazimo što govorimo. Reiner definitivno prednjači, sve se, i iznošenje zastupnika, dogodilo kad on vodi sjednice. Sad to postaje pravilo, nažalost. Uvodi se princip straha da nam se daju opomene i da više ne možemo raspravljati, najviše najaktivnijim zastupncima. To je smiješno, cijela javnost to vidi. Pernar ne može jesti pizzu u Saboru, ali ne može ni Reiner razgovarati na telefon”, kaže Đujić.

Što se tiče Reinerove izjave da ponekad striktno tumači Poslovnik, Đujić kaže: “Nije to striktno, to je stvar nedosljednog tumačenja Poslovnika. Dao mi je opomenu jer sam ga upozorio na kršenje Poslovnika… Ono što mi tražimo da se Sabor vodi po kriterijima demokracije i da se primjenjuje Poslovnik jednako na sve, a ne prema nečijoj dobroj volji i tome je li netko nervozan ili nije.”

VIDEO Kaos u Saboru, zastupnici zauzeli govornicu, nije se znalo kako će ih straža odnijeti….

Facebook Komentari