Zašto Putin uživa relativno veliku potporu unatoč mnogim problemima u zemlji

Kaže se da je u politici najvažniji tajming. Vladimir Putin ocijenio je da je nakon još jednog osvojenog mandata, u jeku nogometne euforije, pravo vrijeme za loše vijesti. Ali prevario se. Nakon što je povećan PDV s 18 na 20%, na red su došle mirovine. I masovni prosvjedi.

“Povećali su doba za odlazak u mirovinu na 65 godina, prosječni očekivani životni vijek je 66,5 godina pa 40% muškaraca mirovinu neće ni doživjeti. Tako da će sav novac koji budemo plaćali državi otići u džepove vladajućih, Putina, njegovih prijatelja ili nekog drugog”, rekao je Nikolai Levshizt, politički aktivist.

Rusija nije nikad imala održiv mirovinski sustav. Iz Sovjetskog Saveza naslijedila je rani odlazak u mirovinu, muškaraca sa 60, a žena s 55 godina, kao i bijedna sredstva za financiranje državnih mirovina. Vlada je zaključila da će produljenjem radnog vijeka smanjiti subvencije mirovinskom fondu pa tako i pritisak na državni proračun. Zato je nepopularna reforma ipak usvojena. A Ruse, uz to što misle da je neće doživjeti, muče još neki strahovi.

“Boje se da neće moći naći posao…. da će im pasti životni standard, keža Denis Volkov, analitičar Levada centra u Moskvi.

Putinu je zato pala popularnost pa je reforme ublažio, prije svega za žene. Moći će u mirovinu sa 60 godina, a ne 63 kako je htio u početku. Usto, žene s dvoje djece u mirovinu će dvije godine ranije, s troje tri godine ranije. A s 5-ero i više djece, već s 50.

To što se sve zakuhalo u vrijeme nogometne euforije, Rusi su doživjeli kao nož u leđa. Mislili su da će milijuni od navijača i turista donijeti povećanje mirovina, ali povećana im je samo dob za mirovinu.

Lena Nikolajeva već je 4,5 godine u mirovini, a kako bi dodatno zaradila čisti ulice. O svom životnom standardu nije željela govoriti, no prosječna mirovina je oko 200 eura. Njezina kolegica kojoj je ovo dodatni izvor prihoda uz postojeći posao želi pak raditi što duže.

Iva Pračević koja se zbog muževog posla doselila u Moskvu prije pet godina kaže da je centar grada bio i ostao financijski nedostupan prosječnim Rusima.
“U centru definitivno ne žive obični, standardni Rusi. U centru su nekretnine jako skupe. Najam može koštati između 20.000 do 100.000 kuna mjesečno tako da većina Rusa živi u predgrađu,a predgrađe znači kao putovanje od Zagreba do Rijeke, kaže Pračević.

Zahvaljujući prvenstvu, uređena je infrastruktura, ali rusko gospodarstvo stagnira. Očekivani rast od 2,2% korigiran je na 1,9% BDP-a, dok plaće padaju već 4 godine. Kad se podvuče crta, nužno je, uvjerava Vlada, da građani ubuduće rade duže.

Putinov cilj u ovom novom mandatu je povećati godišnji rast povećati za 4% i smanjiti stopu siromaštva upola. Naime, izvan sjaja metropole život u provinciji je izuzetno težak, pogotovo s ovdašnjim plaćama i mirovinama. Međutim, analitičari smatraju da produljenje radnog vijeka neće spasiti ruski mirovinski fond, ali da će otežati mladima ulazak na tržište rada. Putinovi kritičari pak ne dvoje da preko leđa građana samo želi dodatni novac za megaprojekte od kojih profitira nova ruska aristokracija bliska Kremlju. I da je samo pitanje što je u to ime sljedeće na redu, piše HRT.

Facebook Komentari